Denuntand "un act de o violenta oribila", Obama a dat asigurari in fata presei, la Tallinn, in Estonia, ca obiectivul Statelor Unite este ca gruparea Statul Islamic "sa nu mai fie o amenintare" pentru regiune. El a subliniat insa ca acest lucru va necesita timp si ca nu se va putea realiza decat in cooperare stransa cu partenerii din regiune.

Jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) au revendicat marti executia prin decapitare a unui al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, intr-o inregistrare video care a provocat "dezgustul" occidentalilor, arata Mediafax.

Casa Alba a anuntat miercuri ca inregistrarea video cu decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff este "autentica". "Serviciile de informatii americane au analizat inregistrarea video difuzata recent, care il prezinta pe cetateanul american Steven Sotloff, si au apreciat ca este autentica", a declarat Caitlin Hayden, purtatoarea de cuvant a Consiliului de securitate nationala.

Al doilea jurnalist "ingenunchiat" de Statul Islamic

In aceasta noua inregistrare, intitulata "al doilea mesaj catre America", jurnalistul Steven Sotloff apare in genunchi, purtand o bluza de culoarea portocalie, alaturi de un barbat mascat, inarmat cu un cutit. Barbatul inarmat, imbracat in negru, condamna interventia Statelor Unite in Irak si duce cutitul la gatul jurnalistului in varsta de 31 de ani.

Citeste si:

Calaul, care s-a exprimat cu un accent britanic, prezinta apoi alt ostatic, un britanic identificat ca fiind David Cawthorne Haines, si ameninta ca-l va executa. "Revin, Obama, si revin din cauza politicii tale externe arogante fata de Statul Islamic", a declarat barbatul mascat in aceasta inregistrare video de cinci minute.

Aceasta inregistrare este asemanatoare celei difuzate la 19 august - primul mesaj catre America - in care un insurgent cu accent britanic il decapita pe jurnalistul american James Foley, in varsta de 40 de ani. Jihadistii afirmau in aceasta inregistrare ca Steven Sotloff va fi viitorul executat in cazul in care Statele Unite nu inceteaza bombardarea unor pozitii aflate sub controlul SI in Irak. Sotloff, dat disparut de 12 luni, ar fi fost rapit pe 4 august 2013 la Alep, in Siria, in apropiere de frontiera cu Turcia, dar rapirea sa a fost tinuta in secret.