Adresandu-se presei, generalul Hans-Lothar Domrose a subliniat ca "in mod evident exista o legatura cu criza din Ucraina ... faptul ca exercitiile au loc arata sus si tare ca NATO este pregatit sa apere locuitorii si integritatea teritoriala a statelor membre". Declaratiile generalului au loc la scurt timp dupa cele ale presedintelui american Barack Obama cu privire la securitatea Tarilor Baltice. Estonia, vecina cu Lituania, "nu va fi niciodata singura", a asigurat Obama in timpul vizitei sale la Tallinn, miercuri, cu o zi inaintea summitului Aliantei la Newport, potrivit Mediafax.

In cadrul acestei intalniri, tarile membre au promis sa mentina "o prezenta continua" in estul Europei, unde atitudinea Rusiei provoaca ingrijorare, mai ales gratie crearii unei forte foarte reactive capabile sa se mobilizeze in cateva zile.

Exercitiul Steadfast Javelin II, prevazut de Alianta de multa vreme, a inceput la 1 septembrie si se va incheia in data de 10 septembrie. El este destinat "ameliorarii interoperabilitatii operatiunilor complexe" si mai ales a operatiunilor aeropurtate, potrivit Ministerului eston al Apararii. In total, circa 2.000 de militari participa la acest exercitiu, dintre care americani, italieni, canadieni, bulgari si germani.

Citeste si:

"Avem o noua amenintare. Ea este mai diversificata si mai dinamica decat oricand. In consecinta, necesita o abordare diferita. In acest scop, construim forte care pot da un raspuns la aceasta amenintare in 48 de ore", a declarat comandantul adjunct al fortelor terestre ale NATO, generalul Ed Davis, potrivit televiziunii publice letone LTV.

"Rusia a ignorat dreptul international si se defineste ca agresor", a declarat pentru LTV ministrul leton al Apararii, Raimonds Vejonis. "Nu ne putem defini inamicul (in acest exercitiu), dar Rusia este o tara care prezinta o amenintare potentiala pentru tarile europene in general si pentru NATO", a adaugat el.