Fiecare părinte și-ar dori să fie întotdeauna alături de copilul său pentru a-l proteja. Totuși, realitatea este că vor exista situații în care cei mici vor fi nevoiți să gestioneze conflictele pe cont propriu. De aceea, mulți părinți consideră că a le oferi copiilor ocazia să practice un sport de autoapărare ar putea fi o experiență utilă pentru a-i proteja în momentele în care ei nu vor fi prezenți.

Însă, sporturile de autoapărare înseamnă mai mult de atât. Pe lângă exercițiile fizice, sporturile de autoapărare îi învață pe cei mici să-și dezvolte și alte abilități folositoare de-a lungul vieții. Iată care sunt acestea.

Încredere

Încrederea este o calitate care poate fi greu de definit, dar când o vezi, o recunoști. Îi ține departe pe bătăușii din curtea școlii și îi ajută pe copii să devină mai încrezători. Multe conflicte îi vor viza pe cei care par slabi și lipsiți de stimă de sine. Insuflarea încrederii în ei înșiși îi poate ajuta pe copii să prevină intimidările, împiedicând chiar ca un potențial conflict să înceapă.

Mai mult, antrenamentele cu un instructor competent și dedicat îi vor ghida pe copii, astfel încât să nu devină nici agresori. Prin învățarea virtuții de a-i proteja pe cei mai slabi și de a nu abuza de putere, sporturile de autoapărare susțin demersurile anti-bullying. Așa că, lasă-l pe cel mic să încerce un set de manusi de box sau un kimono fără să-ți faci griji că astfel de sporturi îndeamnă la violență. Dimpotrivă!

Autoapărare de bază

În cazul în care copilul intră într-un conflict, a ști cum să se lupte poate face diferența între a avea răni minore sau a fi grav rănit, fizic și emoțional. Sporturile de autoapărare îl învață de timpuriu tehnici de bază de autoapărare, despre cum să se angajeze fizic într-un mediu sigur și, în același timp, că altercațiile fizice sunt serioase și reprezintă ultima soluție.

Având câteva cunoștințe de autoapărare, un copil care intră într-o altercație cu un altul nu se va simți lipsit de apărare și va ști cum să se apere, nu doar să reacționeze ofensiv.

Calm

Păstrarea calmului în confruntările verbale și chiar în altercațiile fizice este cheia autoapărării. Majoritatea certurilor pot fi dezamorsate înainte de a începe prin comportament și atitudine. Sporturile de autoapărare îi învață pe copii cum să reacționeze cu calm la intimidare. Există puține lucruri pe care un bătăuș le urăște mai mult decât o persoană cu adevărat calmă.

Forța fizică

Practicarea sporturilor de autoapărare îmbunătățește sănătatea și forța fizică. Calitățile pe care aceste sporturi le pot oferi copiilor sunt utile pentru cei cu stimă de sine scăzută. A se simți mai puternici și mai capabili din punct de vedere fizic poate duce, de asemenea, la creșterea interesului copiilor de a se alătura altor sporturi și activități adiacente.

Politețe

A fi politicos s-ar putea să nu fie primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la sporturile de autoapărare. Însă, antrenamentele îi pot învăța pe copii multe despre politețe și importanța respectării regulilor, ceea ce este mai important decât pare. A fi politicos ar putea să nu pară o calitate care promovează autoapărarea, dar politețea previne conflictele și altercațiile inutile. Copiii și adulții politicoși sunt întotdeauna luați mai în serios de ceilalți.

Abilități sociale

Antrenamentele de autoapărare nu sunt în întregime un efort individual. Este adevărat, nu sunt chiar sporturi de echipă, dar presupun interacțiunea cu profesori și un grup de colegi. Sparring-ul face parte din învățarea modului de angajare cu atenție în conflicte, într-un mediu controlat. De asemenea, antrenamentele îi învață pe copii să-și ajute colegii, iar la nivelurile superioare, să devină ei înșiși mentori și profesori.

De asemenea, sporturile de autoapărare îi învață să fie lideri și le arată copiilor cum să se înțeleagă cu ceilalți într-un mod pașnic și cooperant.

Așadar, autoapărarea îi învață pe copii multe lucruri care au puțin sau deloc de-a face cu utilizarea tehnicilor de luptă propriu zise. În schimb, îi ajută să își atingă potențialul și să devină oameni mai puternici și mai buni, care vor fi în mod natural mai în siguranță.

Sursa foto: Freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri