Criza globala a locurilor de munca scade sansele de relansare a cresterii economice, iar cresterea populatiei nu este sustinuta de o dezvoltare a pietei muncii, potrivit datelor publicate marti de Banca Mondiala, citate de Business Insider.

Peste 600 de milioane de noi locuri de munca ar trebui create pana in 2030 pentru a tine pasul cu cresterea populatiei, se arata intr-un studiu publicat la intalnirea ministrilor de finante ai G20 in Australia.

Observam si o crestere a inegalitatii in ceea ce priveste salariul si veniturile in tarile G20.

"Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca ne confruntam cu o criza a locurilor de munca", sustine directorul Bancii Mondiale pentru locuri de munca, Nigel Twose. "La fel de deranjant este faptul ca observam si o crestere a inegalitatii in ceea ce priveste salariul si veniturile in tarile G20, cu toate ca unele economii emergente, precum Brazilia si Africa de Sud, au facut progrese". Acesta sustine ca economiile emergente din G20 s-au descurcat mai bine in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca decat economiile avansate, cele mai prolifice tari in acest sector fiind China si Brazilia, insa arata ca perspectivele sunt sumbre.

Datele, confirmate de OECD si Organizatia Internationala a Muncii, mai arata ca peste 100 de milioane de oameni din tarile G20 sunt fara loc de munca iar numarul celor cu salarii foarte mici ajunge la 447 de milioane, acestia traind cu mai putin de 2 dolari pe zi.

Citeste si:
Directorarea FMI: Riscam o noua mare criza economica
Kristalina Georgieva,...

Investitiile si consumul, in stagnare pe fondul problemelor de pe piata muncii

Raportul Bancii Mondiale arata ca in ciuda recuperarii economice modeste din 2013 si 2014, cresterea la nivel global ramane sub nivelul asteptarilor, cu mari riscuri in viitorul apropiat, in timp ce slabirea pietei muncii impiedica investitiile si consumul. In plus, cresterea economica slaba ameninta perspectivele de angajare la nivel global, in timp ce nivelul salariilor stagneaza in multe tari avansate din G20, unele inregistrand chiar scaderi ale veniturilor.

"Nu exista niciun remediu magic pentru rezolvarea crizei locurilor de munca in economiile emergente si avansate", arata Nigel Twose.

Acesta sugereaza ca ministrii de finante ar trebui sa colaboreze cu alte zone ministeriale pentru crearea celor 600 milioane de joburi necesare pana in 2030, fiind necesara si sustinerea sectorului privat.

Liderii tarilor G20, care s-au reunit in noiembrie la Brisbane, au convenit ca fiecare tara membra ar trebui sa dezvolte strategii de dezvoltare si planuri de crestere a numarului de angajari. Acestia au aratat ca este nevoie de politici publice coordonate si integrate, combinate cu sisteme de protectie sociala si un sistem de finantari publice sustenabil si bine reglementat.

Citeste si:
Noua domenii pe care sa le iei in calcul, daca iti cauti job in 2020
Vrei sa te angajezi? Noua...

"Politici coordonate pentru aceste sectoare sunt vazute ca fiind fundatia pentru o crestere economica sustenabila, bazata pe crearea de locuri de munca", se arata in raportul Bancii Mondiale.

Pentru a sustine cresterea economica, ministrii de finante ai statelor G20 au convenit in februarie, la Sydney, asupra unui proiect pentru cresterea Produsului Intern Brut (PIB) colectiv cu peste 2 puncte procentuale in urmatorii cinci ani.

Sursa foto: Cautare locuri de munca/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si