O serie de militanti au atras atentia si au cerut sistarea activitatii celor mai mari poluatori din Europa, in contextul in care un raport recent arata ca aerul poluat, generat in special de centralele electrice pe baza de carbune, a costat societatea europeana nu mai putin de 189 de miliarde de euro in 2012 (cat PIB al Finlandei).

Jumatate din acest prejudiciu este generat, de numai 1% din instalatiile industriale, potrivit datelor de la Agentia Europeana de Mediu (EEA). Pe lista, in ordinea contributiei la poluarea aerului se afla Marea Britanie (25,9 miliarde), urmata de Polonia (24,8 miliarde euro), Franta (14,3 miliarde euro) si Italia (13,8 miliarde euro).

De asemenea, raportul citat a analizat si cat de multe daune provoaca tarile europene prin poluarea aerului, in raport cu productia nationala. Luand in considerare acest lucru pe lista "infractorilor" gasim Bulgaria, Romania, Estonia si Polonia, potrivit EEA.

In acelasi timp, din cele 30 cele mai daunatoare instalatii din Europa, opt sunt in Germania; sase in Polonia; patru in Romania; trei in Bulgaria si Marea Britanie, doua in Grecia; si cate una in Republica Ceha, Estonia, Italia si Slovacia.

Sursa foto: Shutterstock / Poluare