Mama unei victime germane a avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, prabusit in iulie, a atacat Ucraina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), reprosand Kievului ca nu a inchis spatiul aerian pentru zborurile civile desi zona era in razboi, scrie cotidianul Bild, citat de AFP.

Reclamanta a depus cererea impotriva statului ucrainean saptamana trecuta, precizeaza cotidianul german in editia sa de duminica. Potrivit Bild, femeia cere despagubiri in valoare de 800.000 de euro pentru omucidere prin imprudenta, noteaza Mediafax.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 intre Amsterdam si Kuala Lumpur, a fost doborat de o racheta la 17 iulie, in estul Ucrainei, deasupra teritoriului controlat de rebelii prorusi. Toate cele 298 de persoane de la bord, majoritatea olandezi, au murit in urma prabusirii.

Kievul si occidentalii au acuzat Rusia ca le-a furnizat rebelilor racheta care ar fi doborat aparatul de zbor, ceea ce Moscova si separatistii dezmint, acuzand la randul lor fortele ucrainene. In plangerea sa, mama victimei germane reproseaza statului ucrainean ca nu si-a inchis spatiul aerian pentru zborurile civile, in pofida luptelor care se inregistrau in estul tarii, precizeaza ziarul.

Conform reclamantei, Ucraina nu si-a inchis spatiul aerian pentru ca nu voia sa renunte la veniturile obtinute din dreptul de survolare a teritoriului sau, adauga Bild. La vremea respectiva, cele aproximativ 700 de curse aeriene care survolau teritoriul sau ii aduceau Ucrainei milioane de dolari pe luna, continua cotidianul.

Citeste si:
Noi fragmente de fuselaj ale MH370, gasite in Mozambic
Noi fragmente de fuselaj care...

Reclamanta este consiliata de avocatul si profesorul german de drept in domeniul aviatiei Elmar Giemulla. La sfarsitul lui septembrie, el isi anuntase intentia de a depune plangere in fata instantei europene, precizand ca reprezinta trei familii germane.

"Lasand spatiul aerian deschis pentru zborurile civile din alte tari, statul trebuie sa le asigure securitatea. Daca acest lucru este temporar imposibil, trebuie sa-si inchida spatiul aerian", afirma atunci avocatul.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Agentul roman la CEDO, eliberat din functie