Directorul general de la Lukoil s-a deplasat la Ankara pentru a discuta cu presedintele Comitetului de reglementare a pietelor energetice din Turcia, Yusuf GŁnay, in legatura cu eventualitatea constructiei unei rafinarii in provincia turca Zonguldak, pe tarmul Marii Negre. Noua instalatie ar necesita investitii de aproximativ trei miliarde dolari si ar urma sa fie capabila sa trateze intre opt si zece milioane barili de petrol pe an, informeaza Rompres.

Grupul Lukoil urmeaza sa inaugureze in septembrie primele sale benzinarii din Turcia. seful de la Lukoil a estimat ca intrarea firmei pe care o conduce pe piata turca va fi benefica pentru concurenta, "cred ca concurenta se va intensifica, avand in vedere ca pe piata turca isi va face aparitia o companie care produce petrol si dispune de o retea de distributie", a declarat Alekperov.

In prezent, Lukoil (companie in care 17% din actiuni sunt controlate de gigantul petrolier american ConocoPhillips) produce 1,8 milioane barili de titei pe zi si este capabil sa proceseze 750.000 de barili de titei pe zi la cele patru rafinarii ale sale din Rusia. in afara Rusiei, Lukoil detine o rafinarie la Odessa (Ucraina), una la Burgas (Bulgaria) si alta - Petrotel -la Ploiesti (Romania), toate cele trei instalatii avand o capacitate totala de rafinare de 200.000 de barili pe zi.