Guvernul islamo-conservator turc a autorizat construirea la Istanbul a unei biserici pentru minoritatea siriaca, o premiera de la infiintarea Republicii turce in 1923, a anuntat sambata o sursa guvernamentala, citata de AFP.

"Va fi o premiera de la infiintarea Republicii. Au fost restaurate mai multe biserici si au fost redeschise publicului, dar nicio biserica noua nu a fost construita pana in prezent", a explicat acest oficial sub acoperirea anonimatului.

Crestinii sunt ultraminoritari si deseori sunt victime ale atacurilor in Turcia, tara laica dar in care musulmanii sunt in proportie de 99 la suta si unde regimul este acuzat de criticii sai de "deriva islamista", potrivit Mediafax.

Guvernul de la Ankara, care spera sa se alature Uniunii Europene, a extins din aceasta perspectiva drepturile minoritatilor religioase, restaurand biserici, manastiri, sinagogi si restituindu-le proprietatile.

Biserica urmeaza sa fie construita in cartierul Yesilköy, pe malul Marii Marmara, pe un teren acordat de municipalitate, a precizat oficialul.

Citeste si:
Testul lui Erdogan: Locuitorii din Istanbul isi aleg din nou primarul
Locuitorii orasului Istanbul...

Constructia sa, lansata in lunile urmatoare, va fi finantata de o fundatie care apara siriacii (ortodocsi si catolici) ce traiesc majoritatea in sud-estul Turciei si al caror numar este estimat la aproximativ 20.000 de persoane.

Yesilköy, situat pe malul european al Istanbulului si cunoscut europenilor sub numele sau vechi de San Stefano, adaposteste deja trei biserici: armeana gregoriana, greaca ortodoxa si catolica.

Papa Francisc a efectuat o vizita in Turcia la sfarsitul lui noiembrie, in timpul careia s-a aratat ingrijorat de situatia precara a crestinilor din Orient, amenintati de islamistii din Irak si Siria.

Citeste si:
CEZ vinde companiile din Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia
CEZ anunta ca vrea sa vanda...

Sursa foto: Foto: Istanbul, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Volkswagen a ales locatia pentru noua fabrica. Nu va fi Romania