Premierul elen Antonis Samaras a promis ca in cazul castigarii alegerilor din 25 ianuarie de catre partidul Noua Democratie va face reduceri de taxe, va mentine salariile si pensiile la nivelul actual si va proteja fata de creditori locuintele folosite de datornici ca resedinte principale, informeaza Mediafax.

Programul include, intre altele, reducerea progresiva a impozitului unic pe proprietati, din acest an, reducerea impozitelor pe veniturile populatiei, de la un nivel maxim de 42% (excluzand o taxa de solidaritate de 4%) la 33%, a taxei unice pe profitul companiilor de la 26% la 15% si acordarea de stimulente pentru repatrierea fondurilor transferate in afara Greciei in timpul crizei, relateaza Capital.gr.

Pe de alta parte, Ministerul de Finante a avertizat luni partidul de stanga Syriza, favorit in sondaje, ca Grecia va avea o marja ingusta de manevra pentru acoperirea necesarului de finantare, incepand din luna martie. "Necesarul de finantare va deveni stringent din martie. Guvernul ar putea sa recurga la aceleasi instrumente ca in trecut, emisiunea de titluri de trezorerie", se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de AFP.

Ministerul avertizeaza insa ca exista doua limite importante, existand riscul ca guvernul sa nu poata sa isi respecte obligatiile financiare. Pe de o parte, Grecia a emis deja pana in decembrie un total de 15 miliarde de titluri de trezorerie, atingand limita maxima autorizata. Din acest motiv va fi nevoie de acordul creditorilor pentru depasirea plafonului.

Pe de alta parte, tinand cont de climatul de incetitudini din tara, numai bancile elene si-au exprimat interesul pentru achizitie titlurilor de trezorerie. "Trebuie ca, dupa alegeri, bancile sa dispuna de lichiditati pentru a cumpara obligatiuni, dar nu se va intampla acest lucru daca Banca Centrala Europeana (BCE) va opri finantarea acestora in lipsa unui acord cu UE si FMI, in urma evaluarii economiei", potrivit ministerului.

Citeste si:
Grecia va începe să primească turişti străini începând cu 1 iulie
Grecia va începe să primească...

BCE a indicat saptamana trecuta ca accesul bancilor elene la finantare depinde de finalizarea auditului, care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul lunii decembrie, dar care a fost prelungit pana dupa alegeri, la sfarsitul lui februarie. De asemenea, finantarea de la BCE depinde si de un nou acord de parteneriat intre Grecia si UE, care sa succeada celui de-al doilea plan de salvare aflat in curs din 2012. Unele declaratii facute de liderii Syriza lasa sa se inteleaga ca finalizarea acordului cu creditorii tarii nu este o prioritate a partidului, in cazul victoriei si formarii unui nou guvern.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Încă o cunoscută cofetărie se gândește să renunțe la produsele mai puțin căutate
Setari Cookie-uri