Cel putin 50 de agentii guvernamentale americane si-au echipat in secret ofiterii cu dispozitive radar care permit obtinerea unor imagini din interiorul caselor, o practica ce genereaza noi ingrijorari cu privire la amploarea supravegherii guvernamentale, relateaza USA Today, in editia electronica.

Aceste agentii, inclusiv FBI si U.S. Marshals Service, au inceput sa foloseasca tot mai mult sistemele radar in ultimii doi ani fara o autorizatie din partea justitiei si fara sa dezvaluie public cand si unde vor fi folosite acestea. Tehnologia ridica probleme legale si de intimitate deoarece Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite a decis ca ofiterii nu pot folosi in general senzori de inalta tehnlogie pentru a obtine informatii despre interiorul locuintei unei persoane fara sa detina un mandat de perchezitie, potrivit Mediafax.

Radarele functioneaza ca niste fini detectori de miscare, folosind unde radio pentru detectarea miscarilor precum respiratia umana de la o distanta de peste 15 metri. Acestea pot depista daca in casa este vreo persoana, unde se afla si daca se misca.

Fosti si actuali oficiali federali sustin ca informatia este critica pentru mentinerea sigurantei ofiterilor in cazul in care acestia iau cu asalt cladirile sau salveaza ostatici. Dar avocatii pentru drepturile omului si judecatorii si-au exprimat ingrijorarile cu privire la circumstantele in care agentiile guvernamentale ar putea folosi radarele si faptul ca le-au folosit pana in prezent fara stirea populatiei.

"Ideea ca Guvernul poate trimite semnale prin peretii casei tale pentru a vedea ce se intampla in interior este problematica", a declarat Christopher Soghoian, specialist in tehnologie la Uniunea Americana pentru Libertati Civile. "Tehnologiile care permit politiei sa vada in interiorul unei case sunt printre cele mai intruzive instrumente de care dispune politia".

Folosirea radarelor de catre agenti nu a fost cunoscuta pana in decembrie, cand o Curte federala de Apel din Denver a declarat ca ofiterii au folosit unul inainte de a intra intr-o casa pentru a aresta un barbat care incalcase termenii eliberarii conditionate. Judecatorii si-au exprimat ingrijorarea ca agentii au folosit noua tehnologie fara un mandat de perchizitie, avertizand ca "folosirea fara mandat a unui astfel de instrument puternic pentru a cauta in interiorul locuintelor ridica intrebari grave cu privire la respectarea celui de-al Patrulea Amendament".

Unele dispozitive radar au capacitati mult mai avansate, prezentand inclusiv imagini tridimensionale cu persoanele aflate in interiorul cladirii, potrivit materialelor oferite de producator. Unul dintre ele poate fi montat pe un avion fara pilot. Departamentul Justitiei a finantat o cercetare pentru dezvoltarea unor sisteme care sa poata cartografia interioarele unor cladiri si localiza persoanele aflate in interior.

Radarele au fost concepute initial pentru a fi folosite in Irak si Afganistan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri