"Important este ca Ucraina sa avanseze pe calea integrarii europene si sa continue sa se reformeze conform normelor internationale", a afirmat Natalia Gherman. "Speculatiile privind extinderea conflictului din Ucraina genereaza o impresie de vulnerabilitate pe care oamenii o au despre Ucraina si Moldova, care nu exista inainte", a adaugat ea.

In timp ce presedintele american Barack Obama ia in considerare furnizarea de arme Ucrainei pentru a echilibra sprijinul acordat de Rusia separatistilor, ministrul moldovean considera ca posibilitatea comertului liber cu Europa este un insturment mai puternic impotriva ambitiilor separatiste.

Producatorii din regiunea separatista moldoveana Transnistria se gandesc deja sa-si modifice standardele pentru a avea mai mult acces pe piata europeana, a precizat Gherman.

Citeste si:

"Moldova si Ucraina devin mult mai atractive pentru regiunile lor separatiste datorita modernizarii, drepturilor omului, cresterii economice si avansarii spre Uniunea Europeana, care este o zona de stabilitate", a adaugat ea. "Daca devenim mai atractivi in comparatie cu alte zone (Rusia) oamenii vor face alegerea corecta", a mai spus ministrul moldovean.

Moldovenii de la Chisinau, sceptici fata de optimismul oficialului de peste Prut

Insa moldovenii intervievati la Chisinau sunt sceptici fata de optimismul Nataliei Gherman referitor la posibilitatea aderarii la Uniunea Europeana.

O vanzatoare de flori a apreciat ca problemele economice ale Republicii Moldova sunt alimentate de coruptie si de razboiul din Ucraina. O studenta a declarat ca promisiunea comertului liber cu Europa nu va aduce Transnistria inapoi sub controlul Chisinaului. Tanara a adaugat ca Rusia ofera stimulente, precum preturi mai mici la gaze, tarilor care raman alaturi de ea, calificand aceasta practica drept manipulare.