Economia germana isi va continua redresarea \"dinamica\", iar cresterea economica ar putea fi de cel putin 2% anul acesta, a declarat membrul consiliului Bancii Centrale Europene, Axel Weber, intr-un interviu acordat cotidianului german Bild, informeaza NewsIn.
"Redresarea economica a inceput anul trecut si va continua intr-un ritm alert", a declarat acesta pentru Bild, in cadrul unui interviu care va aparea in editia de luni a ziarului.

Weber a mai spus ca este posibil ca anul acesta "cresterea economica sa fie una de peste 2%". Reprezentantul BCE a avertizat, totusi, asupra riscului unui optimism exagerat, spunand ca preturile ridicate ale energiei, cresterea economica globala mai lenta si cresterile cotatiilor pentru monedele nationale ar putea afecta cresterea celei mai mari economii din Europa.

De asemenea, el a mai atras atentia asupra unei cresteri estimative de 3%, a taxei pe valoarea adaugata (TVA), care ar reprezenta un pericol pentru economia germana. Economistii s-au aratat surprinsi, saptamana trecuta, de o crestere economica pentru al doilea trimestru de 0,9%, cea mai buna evolutie din ultimii cinci ani.

"Am considerat dintotdeauna ca o crestere atat de semnificativa a TVA-ului, coroborata cu sporirea, continua, a preturilor la energie ar avea un impact negativ asupra evolutiei preturilor", a mai spus Weber, care a adaugat ca puterea de cumparare a gospodariilor va fi diminuata in continuare.

Cu toate acestea, Weber a aprecat pozitiv evolutia pietei de munca germane, care s-a aflat intr-un proces de recuperare solida in cursul ultimului an. "Rata somajului a scazut semnificativ si am observat o crestere a numarului de locuri de munca bine remunerate, iar aceasta tendinta pozitiva urmeaza sa se consolideze", a mai declarat reprezentantul BCE.

Cu toate acestea, Axel Weber s-a declarat neincrezator in scaderea, sub patru milioane, a numarului de someri, in cursul acestui an sau in 2007. In luna iulie, numarul somerilor germani era de 4,4 milioane de persoane, in conditiile in care la inceputul anului trecut acesta atingea o cota maxima postbelica de peste 5,2 milioane de persoane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri