Cehia, Estonia, Ungaria si Slovacia sunt campionii in domeniul privatizarii din estul Europei, insa exceptand energia, telecomunicatiile si sectorul bancar, care mai raman inca in mainile statului. Potrivit cunoscutei publicatii de profil "Forbes", daca luam in considerare procentul din produsul intern brut, noile membre ale Uniunii Europene din regiunea centrala si estica au inregistrat un ridicat grad de convergenta catre standardele din tarile mai dezvoltate din Vest.

Peste 80 de procente din venitul national al Cehiei, Estoniei, Ungariei si Slovaciei sunt asigurate de activitatile private, in timp ce acestea genereaza 75 de procente din bugetul Lituaniei si Poloniei, 70 la suta in Letonia si 65 la suta in Slovenia. Mai mult, Raportul de Tranzitie al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare acorda intregii regiuni calificativul 4,3, pe o scala de la 1,33 la 4,33, in ceea ce priveste privatizarea la scara mica, cifra comparabila cu media din statele capitaliste avansate.

In contrast cu tarile fostei Uniuni Sovietice, precum Armenia si Georgia, unde cota veniturilor provenite din activitatile private scoate in evidenta dimensiunea exagerata a operatiunilor de vanzare cu amanuntul si a serviciilor cu valoare adaugata mica, Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Europa Centrala si de Est contribuie semnificativ la cresterea productiei regionale si a crearii de locuri de munca prin comertul extern.

Cu toate acestea, la aproape un an de la integrarea lor in UE si la 15 ani dupa revolutiile din 1989, statele regiunii manifesta inca lipsuri considerabile in ceea ce priveste privatizarea la scara mare. Potrivit BERD, Polonia si Slovenia au cele mai mari lipsuri, Letonia si Lituania ocupand pozitii intermediare dupa Cehia, Estonia, Ungaria si Slovacia. Chiar si tarile care au demarat rapid reformele economice, cum ar fi Ungaria, au consemnat intarzieri in privatizarea marilor companii de stat, concentrate in patru mari sectoare: institutiile financiare, energie, telecomunicatii si transport.

Factorii politici au reprezentat insa un obstacol in calea privatizarii sectorului energetic. Mentionand ofertele exagerat de mici, determinate de conditiile impuse pentru a evita inchiderea minelor, in special excluderea investitorilor straini, guvernul ceh, spre exemplu, a anulat, anul trecut, licitatia pentru societatea miniera Severoceske Doly. Totusi, aderarea la UE a dus la eliminarea restrictiilor vizand investitiile straine si a generat organizarea unei noi licitatii pentru Severoceske in acest an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Renault anunţă blocarea creșterii de producție în România
Setari Cookie-uri