Avocatul rus al Poporului a criticat legea promulgata sambata de presedintele Vladimir Putin, care permite autoritatilor sa interzica activitatile organizatiilor straine indezirabile, pe motiv ca nu are criterii juridice clare si nu ofera ONG-urilor posibilitatea de a contesta statutul in instanta.

"Nu exista criterii juridice clare privind statutul indezirabil al unei organizatii straine in Rusia. (Legea) nu prezinta motivele legale pentru ca o astfel de organizatie sa fie considerata o amenintare la adresa fundamentelor constitutionale ale Federatiei Ruse, ale securitatii si apararii sale", a scris Avocatul Poporului, Ella Pamfilova, intr-un document publicat luni pe site-ul sau oficial, relateaza agentia Tass in pagina electronica, potrivit Mediafax.

In plus, Pamfilova a precizat ca legea nu ofera organizatiilor straine posibilitatea de a contesta statutul de "indezirabil" in instanta, ceea ce incalca dreptul constitutional la aparare in justitie. "Prin urmare, legea federala numarul 129-FZ privind amendarea unor prevederi legale ale Federatiei Ruse, din data de 23.05.2015, genereaza ingrijorarea serioasa a Avocatului Poporului ca ar fi contrara Constitutiei", a conchis Pamfilova.

Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambata o lege care permite autoritatilor sa interzica organizatiile straine stabilite in Rusia si considerate "indezirabile" de stat. "Activitatile unui ONG strain sau international care constituie o amenintare pentru bazele regimului constitutional, capacitatea de aparare sau securitatea nationala a Federatiei Ruse pot fi recunoscute drept indezirabile pe teritoriul Federatiei Ruse", se arata intr-un comunicat al Kremlinului.

Un ONG considerat "indezirabil" nu va avea dreptul sa infiinteze structuri, sa publice informatii, inclusiv in presa, si sa desfasoare proiecte in Rusia. Potrivit noii legi, decizia privind recunoasterea unui ONG drept "indezirabil" este adoptata de catre procurorul general al tarii sau de catre adjunctul sau dupa consultarea Ministerului de Interne. Lista cu ONG-uri straine sau internationale "indezirabile" va fi publicata de Ministerul rus al Justitiei.

Vladimir Putin a promulgat o...
Citeste si: Putin a promulgat o lege privind ONG-urile straine "indezirabile"

Atribuirea statutului de organizatie "indezirabila" antreneaza automat inghetarea activelor in Rusia pentru ONG-ul vizat. De asemenea, o organizatie considerata "indezirabila" isi va pierde dreptul de activa in Rusia, iar structurile sale vor fi inchise si publicatiile interzise.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Alegeri prezidentiale in Rusia: Opozitia denunta mii de nereguli