Puterea de cumparare a grecilor va scadea cu 40% daca Grecia va reveni la drahma, avertizeaza marti analisti citati de Bloomberg.

"Initial vor avea loc vanzari masive care vor duce la o depreciere de 30%-40% fata de dolar. Vom inregistra noi minime record pentru drahma", a declarat Neil Jones, director de vanzari la Mizuho Bank in Londra.

Riscul ca Grecia sa iasa sau sa fie exclusa din zona euro este in crestere, dupa ce premierul Alexis Tsipras a convocat un referendum, pentru duminica, referitor la termenii solicitati de creditori in schimbul continuarii sprijinului financiar.

Jones, ca si analistii ai ING si Credit Agricole spun ca iesirea statului elen din uniunea monetara nu este scenariul lor de baza, dar ca au inceput sa analizeze care ar fi cursul drahmei in eventualitatea unui exit.

O moneda mai slaba ar ajuta la cresterea economiei elene, prin stimularea exporturilor si incurajarea investitiilor straine. Beneficiile risca insa sa fie anulate de costurile ridicate de finantare, de natura structurala, considera Valentin Marinov, director pentru cercetari in domeniul valutar la divizia de investment banking a Credit Agricole din Londra.

Citeste si:
Sase job-uri de viitor in industria de fashion
Care sunt cele sase job-uri...

"Unul dintre motivele pentru care credem ca grecii vor sa stea in zona euro si in cele din urma vor face acest lucru este impactul economic masiv care va fi suportat de economie in eventualitatea unui exit", a spus Marinov.

Analistul estimeaza, in baza crizelor financiare si bancare precedente, ca deprecierea ar ajunge la 40% in urmatoarele 12 luni.
Grecia a adoptat euro in 2001, in cadrul primului val de state care au inceput sa foloseasca efectiv moneda unica de la 1 ianuarie 2002, potrivit site-ului Comisiei Europene. Nicio tara nu a parasit zona euro si nu exista un mecanism oficial pentru a face acest lucru.

Premierul Tispras a declarat luni ca referendumul de duminica are ca obiectiv prelungirea negocierilor Greciei cu creditorii sai si nu iesirea din zona euro si le-a transmis grecilor ca daca se pronunta pentru austeritate sa nu se bazeze pe el pentru aplicarea acestor politici.

Liderul stangii radicale Syriza s-a declarat din nou convins de faptul ca creditorii nu doresc iesirea Greciei din zona euro, din cauza "costului considerabil" al unei asemenea initiative.

Citeste si:
Mii de greci fug de coronavirus din orașe în sate
Mii de greci fug de...

"Nu cred ca intentia lor este sa impinga Grecia afara din (zona) euro, ci sa puna capat sperantelor unei politici diferite in Europa", a subliniat el.

Premierul a dat asigurari ca daca creditorii prezentau luni o noua propunere acceptabila in ochii Guvernului sau, Atena ar fi rambursat asa cum era prevazut, marti, la termen, suma de 1,6 miliarde de euro datorata Fondului Monetar International (FMI).
Un oficial guvernamental elen a anuntat luni ca Grecia nu va onora aceasta plata, in contextul in care creditorii au exclus orice noua propunere sau negociere pana dupa referendum.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Bursele și dolarul se prăbușesc în ciuda măsurilor de urgență ale FED
Setari Cookie-uri