Nasterea, in cursul zilei de miercuri, a copilului printesei Kiko, primul mostenitor de sex masculin al familiei imperiale in decurs de 41 de ani, va stimula economia nipona, insufland familiilor japoneze un elan consumerist si dorinta de a face copii, arata un institut de cercetarare.

Nasterea din familia imperiala va genera un impact de aproximativ 150 de miliarde de yeni (aproximativ un miliard de dolari) asupra celei de-a doua economii mondiale al carei produs intern brut se ridica peste cifra de 500 de miliarde de euro, a estimat economistul sef al institutului de cercetatre Dai-Chi Life, Toshihiro Nagahana.

"Fericitul eveniment va incuraja cuplurile tinere sa faca copii, ceea ce va conduce la o crestere a numarului de nasteri si implicit la consecinte pozitive in ceea ce priveste consumul individual", a declarat economistul. Pe termen scurt " acest lucru va avea un profund efect psihologic si asupra intregii tari va domni un spirit festiv, populatia fiind mai dispusa sa faca cheltuieli", a mai precizat Nagahana potrivit NewsIn.

"Cetatenii vor fi incurajati sa faca cumparaturi, hipermarketurile si alti distribuitori vor demara un program de solduri exceptionale pentru a sarbatori acest eveniment", a adaugat acesta. Mii de companii japoneze au felicitat cu caldura pe printesa Kiko si pe sotul acesteia, printul Akishino, fiul imparatului Japoniei.

Nou-nascutul este al treilea pe linie dinastica, dupa tatal sau si printul mostenitor Naruhito, care nu are decat un copil, o fata. Aceasta nastere, care rezolva, cel putin momentan, grava problema de succesiune la tronul cele mai vechi monarhii din lume "intareste onoarea si respectul pentru istoria si traditia tarii noastre", a precizat presedintele federatiei patronale Nippon Keidanren, Fujio Mitarai.