Elvetienii merg, astazi, la urne pentru a vota daca autoritatile elvetiene vor expulza, in mod automat, cetatenii straini din tara care comit infractiuni minore, precum depasirea limitei de viteza, un referendum propus de Partidul Popular antiimigratie, relateaza BBC News.

Partidul Popular din Elvetia (SVP), care se opune ferm primirii imigrantilor in tara, a propus aceasta initiativa, asigurand aprobarea referendumului prin adunarea numarului necesar de voturi in Parlament, unde detine o treime din locuri. Initiativa SVP vine in contextul in care peste un milion de imigranti au ajuns in Europa anul trecut, majoritatea dintre acestia indreptandu-se spre Germania, unde s-a generat un val de indignare pe fondul agresiunilor din ajunul Anului Nou din Koln, din cauza ca majoritatea suspectilor in acest caz sunt solicitanti de azil.

Partidele democrate din Elvetia precum Democratii liberi si Social-Democratii, se opun acestei initiative, acuzand SVP de rasism, atitudine extremista, ceea ce ar putea duce la o deteriorare a relatiilor cu UE. La referendumul de duminica au drept de participare peste cinci milioane de cetateni din populatia totala de aproximativ opt milioane. Circa doua milioane sunt cetateni straini care nu vor avea dreptul sa-si exprime voturile duminica, din moment ce sunt vizati de acesta.

Daca propunerea va trece de voturile alegatorilor, va intari masurile adoptate in 2010 de autoritatile elvetiene privind deportarea cetatenilor straini din tara condamnati de crima sau agresiuni sexuale. In baza propunerii de lege prezentate de SVP, cetatenii strani vor fi deportati automat din tara dupa ce isi ispasesc pedeapsele, fara a avea dreptul la recurs, in cazul in care, de exemplu, depasesc limita de viteza sau insulta un ofiter de politie.

Sustinatorii initiativei argumenteaza ca nivelul de securitate din tara va creste in acest caz, in conditiile in care 68% din numarul total de persaone aflate in inchisorile din tara sunt cetateni straini. Potrivit sondajelor de opinie, votul de duminica va fi unul strans. Daca rezultatul va fi unul pozitiv, Elvetia va adopta unele dintre cele mai stricte legi in privinta cetatenilor din Europa.

Citeste si:
Băncile elvețiene ar putea acorda împrumuturi companiilor afectate...
Băncile elvețiene ar putea...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus| Bilanț Italia: 662 de oameni au decedat în ultima zi
Setari Cookie-uri