Credit Agricole ar putea primi in jur de sase sute de filiale de la SanPaolo si Intesa, in loc de 460 de filiale, ca sa aprobe mai rapid fuziunea celor doua banci, in conditiile in care detine un pachet cheie de actiuni la Intesa, au afirmat surse, citate de Reuters. Detaliile fuziunii ar putea fi aprobate de consiliul de administratie, saptamana viitoare.
Banca Credit Agricole detine 18% din pachetul de actiuni al bancii Intesa si ar urma sa detina 9% din pachetul de actiuni al entitatii bancare rezultate prin fuziunea Sanpaolo cu Intesa, anunta NewsIn.

Prin pachetul de actiuni detinut la banca Intesa, Credit Agricole reprezinta elementul cheie pentru aprobarea fuziunii a carei valoare se ridica la 80 de miliarde de dolari.

Banca Intesa si Sanpaolo IMI ar putea oferi bancii Credit Agricole un numar de peste 140 de filiale comune, in plus fata de cele 460 de filiale pe care Credit Agricole le-ar putea cumpara de la Intesa.

Reprezentantii bancii Intesa au declarat deja ca iau in discutie posibilitatea vanzarii catre Credit Agricole a unitatii sale Caripama, care are aproximativ 310 filiale.

Surse din domeniul financiar au precizat ca aceasta tranzactie se poate referi si la unitatea FriulAdria, care are aproximativ 150 de filiale.

"Un total de sase sute de filiale implineste asteptarile maxime ale Credit Agricole", a declarat una dintre surse, pastrandu-si anonimatul.

Reprezentantii Credit Agricole si cei ai Intesa au refuzat sa comenteze aceste informatii.

Cele doua banci italiene, Intesa si Sanpaolo IMI, au impreuna peste sase mii de filiale, in acest calcul fiind incluse si unitatile Cariparma si FriulAdria. Acest numar de sase mii de filiale inseamna dublul celor detinute de cel mai apropiat concurent al lor, Unicredit, fiind posibil, chiar, ca, in anumite regiuni, acest numar sa depaseasca limitele impuse de autoritatile de reglementare din domeniul concurentei.

Filialele unitatii Cariparma se situeaza, in principal, in regiunile bogate din nordul si centrul Italiei, iar cele ale unitatii FriulAdria se afla in partea de nord-est, in zona oraselor Trieste si Venetia.

Entitatea bancara rezultata prin fuziunea preconizata a bancilor Intesa si Sanpaolo va fi liderul de piata in cele mai multe zone ale Italiei, cu o cota de piata de 19%, in partea de nord-est, de 14%, in centrul tarii, respectiv de 23,6%, in zona bogata de nord-vest a Italiei.

Analistii de la Exane BNP Paribas au evaluat numai unitatea Cariparma la o suma minima de 2,8 miliarde de euro.

Surse apropiate acestei tranzactii au declarat, in luna august, ca bancile Intesa si Sanpaolo estimeaza un castig de capital de aproximativ 1,5 miliarde de euro, prin vanzarea a trei sute de filiale, ceea ce ar insemna implicit un castig de trei miliarde de euro, pentru cele sase sute de filiale oferite bancii Credit Agricole.

Consiliul de conducere al bancii Intesa se va reuni la data de 12 octombrie, pentru a da unda verde acestei fuziuni, anunta surse apropiate tranzactiei.

Ambele banci vor intruni consiliile de administratie, pana la mijlocul lunii octombrie, pentru a aproba detaliile acestei fuziuni.

Unul dintre actionarii bancii Intesa, presedintele Fundatiei Cariplo, Giuseppe Guzetti, a declarat, cu o luna in urma, ca e posibil ca pana la data de 15 octombrie sa aiba loc reuniunea consiliului de administratie.

Orice tranzactie cu Credit Agricole ar putea include si plati de la Intesa pentru banca franceza, reprezentand compensatii pentru acordurile de distributie exclusiva a produselor, in domeniul managementului activelor, mai precizeaza sursele financiare. Detaliile referitoare la acest aspect se afla, inca, in negocieri, dar este improbabil ca banca Credit Agricole sa accepte un acord referitor la filiale, fara sa se gaseasca si o solutie cu privire la aceasta chestiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri