Liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a amenintat Statele Unite ca va repeta atacurile din 11 septembrie "de mii de ori”, intr-o inregistrare difuzata cu ocazia implinirii a 15 ani de la atentatele de la New York, relateaza AFP.

11 septembrie este “rezultatul crimelor voastre impotriva noastra”, a declarat Ayman al-Zawahiri intr-un clip difuzat de conturile jihadiste pe internet, adresandu-se Statelor Unite. Potrivit lui, daca aceste “crime” vor continua, 11 septembrie “se va repeta de mii de ori”. Zawahiri a evocat politica Statelor Unite fata de tarile arabe si musulmane, denuntand “ocupatia” pamanturilor din aceste tari si sustinerea lor fata de guverne “criminale si corupte”, scrie News.ro.

Aceste amenintari vin in conditiile in care responsabili americani afirma ca Statele Unite au invatat sa se apere de atacuri jihadiste sofisticate, dar raman vulnerabile in fata operatiunilor mai rudimentare desfasurate de extremisti locali. Pe 11 septembrie 2001, nouasprezece barbati au deturnat patru avioane comerciale americane si le-au prabusit in Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), in cladirea Pentagonului (Washington) si pe un camp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morti – cel mai sangeros atac strain de pe teritoriul american din istorie. Bilantul l-a depasit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morti in randul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost raniti in atentatele din 11 septembrie. Gruparea terorista al-Qaida a coordonat si a revendicat atacurile. Anterior, liderul gruparii teroriste Osama ben Laden declarase jihad impotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Sursa foto: Nick Starichenko / Shutterstock

Citeste si:
Doi hackeri romani, condamnati la inchisoare in Statele Unite
Doi hackeri romani au fost...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Statele Unite: Uciderea lui Soleimani a fost in legitima aparare