Slovacia: Politica premierului Fico sperie investitorii straini

Investitorii straini au abordat un comportament mai prudent in raport cu piata slovaca, influentati de climatul incert instaurat de noua politica a premierului Robert Fico, in cele o suta de zile de guvernare. "Am aflat ca o serie de societati isi amana decizia de a investi si asteapta", a declarat potrivit NewsIn directorul executiv al Camerei Americane de Comert din Slovacia, Jake Slegers, care a refuzat sa faca precizari. Gigantul electronic Sony nu si-a mai confirmat, in septembrie, decizia de a investi 73 de milioane de euro in constructia unei noi fabrici, pentru productia televizoarelor cu ecran cu cristale lichide.

Tanarul avocat slovac a castigat puterea in luna iunie, dupa o campanie puternica impotriva reformelor fostului guvern, de centru-dreapta, promitand masuri sociale. Ulterior, premierul a incheiat o alianta cu extrema dreapta si cu nationalistii, starnind criticile socialistilor europeni.

In continuarea promisiunilor electorale, guvernul Fico a oprit privatizarea aeroportului din Bratislava, a solicitat o limitare a cresterii costurilor energetice si a incercat sa-si intareasca rolul de actionar in cadrul societatilor pe care conducerea liberala anterioara le privatizase, prin delegarea gestionarii.

Nivelul investitiilor straine din Slovacia "este identic sau superior celui din 2005", a indicat agentia guvernamentala Sario, fara a furniza insa si datele pentru 2006. in 2005, Slovacia a atras un flux al investitiilor de 692,4 milioane de euro, din partea investitorilor europeni si asiatici.

Cel mai recent raport lunar al Bancii Nationale Slovace, datat in luna iulie, nu contine decat datele pentru perioada ianuarie-mai, in care nivelul investitiilor s-a ridicat la 1,52 miliarde de euro, respectiv de patru ori mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2005.

Intrarea in zona euro este fixata, in acest moment, pentru 2009, insa inflatia puternica, de peste 5% in luna august, ar putea afecta ambitiile slovacilor de a fi primul stat din zona sa care ar adopta moneda unica, in conditiile in care si vecinii cehi, ungari si polonezi se confrunta cu incertitudini politice si economice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri