Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Moldovei (BNM) a autorizat Societe Generale sa cumpare pachetul majoritar de actiuni Societe Generale al celei de-a cincea banci din Moldova, Mobiasbanca, informeaza editia de luni a cotidianului moldovean Timpul.

Grupul francez francez va achizitiona un pachet de aproximativ 72% din actiunile bancii si are posibilitatea de a lansa ulterior o oferta de preluare a celorlalte actiuni pe bursa din Chisinau. Mobiasbanca este una din cele sapte banci din Republica Moldova care detin licenta de tip C, care permite efectuarea tutor tranzactiilor prevazute de legislatia bancara.

Dupa primele noua luni ale anului, "Mobiasbanca" avea active de 1,8 miliarde lei moldovenesti (107 milioane euro), depozite de 80 milioane euro si un portofoliu de credite de 56,4 milioane euro, fiind pe locul cinci ca marime printre cele 16 banci moldovenesti.

Achizitia Mobiasbanca de catre Societe Generale este prima intrare a unei banci importante pe plan mondial in vecinul de la est al Romaniei. Cel mai important jucator occidental pe piata bancara moldoveneasca era pana acum banca italiana Veneto Banca, care insa este o banca mica la nivel european.

O alta banca care ar putea avea un rol important este Erste Bank, care prin achizitia Bancii Comerciale Romane (BCR), care are o sucursala in Moldova - BCR Chisinau, a intrat si pe piata moldoveneasca.

La sfarsitul lunii august, activele sistemului bancar moldovenesc erau de 20,5 miliarde lei moldovenesti (1,2 miliarde euro), creditele totale acordate insumau 12 miliarde lei moldovenesti (706 milioane euro), iar depozitele atrase se ridicau la 15,4 miliarde lei moldovenesti (906 milioane euro), potrivit datelor bancii centrale din Moldova.

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri financiar-bancare din Europa si a saptea companie franceza ca marime dupa valoarea de piata, avand o capitalizare bursiera de peste 45 miliarde euro. Subsidiara romaneasca a grupului financiar francez, BRD - Groupe Société Générale, este a doua banca din Romania, cu active de peste 6,4 miliarde euro si o capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de aproape 13,17 miliarde lei (circa 3,7 miliarde euro).