Ministerul Finantelor (MF) a atras 843,9 milioane lei si, respectiv, 190,5 milioane euro, prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 21 februarie – 1 martie, românii au plasat aproape 14.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

„Sunt mai multe aspecte pozitive pe care le-am remarcat recurent la finalul ultimelor ediții Fidelis. În primul rând, este evident că a crescut în rândul românilor gradul de conștientizare cu privire la avantajele investirii economiilor. Pe de altă parte, mă bucur că se menține încrederea investitorilor față de capacitatea noastră de a oferi instrumente avantajoase, dar și că reușim să avem un rol marcant în dezvoltarea pieței locale de capital. Poate cel mai important însă, spiritul solidar al comunității de donatori-investitori s-a consacrat. Chiar dacă am redus perioada de subscriere cu o săptămână, tot au depășit numărul tuturor edițiilor: 1.405 au donat sânge și au salvat peste 4200 vieți, plecând și cu cea mai bună ofertă a emisiunii”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

”Oferta de instrumente financiare disponibile pentru investiții la BVB crește cu fiecare nouă listare, de acțiuni sau obligațiuni, iar în ultimii ani aceasta s-a diversificat mult, prin cele peste 190 de listări, inclusiv prin obligațiunile municipale care încep să fie emise de autoritățile locale. Gama de instrumente financiare se va extinde și mai mult odată cu operaționalizarea CCP.RO Bucharest și relansarea pieței derivatelor, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat cererea de autorizare”, a afirmat Adrian Tănase (foto), Directorul General al Bursei de Valori București.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri