Trei companii energetice rusesti, Rosneft, Transneft si Gazprom Neft, vor achizitiona peste 50% din capitalul companiei ce va opera conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis, a declarat presedintele Transneft, Semyon Vainshtok. Aceasta conducta va transporta petrol din Rusia prin Bulgaria spre portul grecesc Alexandroupolis.

Cele trei companii energetice rusesti vor primi fiecare 33,3% din partea ruseasca a viitoarei companii (ceea ce ar insemna aproximativ 17% din proiectul final pentru fiecare) ce va administra conducta Burgas-Alexandroupolis.

Vainshtok a anuntat ca Rosneft, Gazprom Neft si Transneft au semnat deja acordul privind constituirea companiei ce va administra aceasta conducta. "Operatorul acestui proiect va fi decis intre Bulgaria si Grecia", a precizat acesta potrivit NewsIn. in special, oficialul rus a precizat ca Bulgaria si Grecia cerusera initial compensatii pentru faptul ca partea rusa castigase controlul proiectului Burgas-Alexandroupolis, detinand 51% din acesta.

Proiectul privind construirea acestui proiect strategic a fost amanat timp de peste 14 ani datorita negocierilor prelungite dintre actionarii din Rusia, Grecia si Bulgaria. Proiectul, in valoare de 700 de milioane de euro, este planificat sa transporte petrolul mai ieftin din Rusia catre zona mediteraneana si sa intareasca puterea Moscovei pe piata regionala a energiei.

Conducta, cu o lungime de aproximativ 155 de kilometri, va avea o capacitate de 800 de mii de barili pe zi si va traversa teritoriul Bulgariei. Conducta va transporta initial zece milioane de tone de petrol pe an de la portul de la Marea Neagra, Burgas, pana la orasul din nordul marii Egee, Alexandroupolis, ocolind stramtoarea Bosfor si traficul marin aglomerat si reducand riscurile ecologice ale deversarilor de petrol. Conducta este prevazuta sa ajunga la o capacitate de 35 de milioane de tone de petrol, la trei ani dupa lansarea prevazuta pentru 2009.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri