Georgia, stat care doreste sa-si reduca dependenta energetica fata de Rusia, conteaza pe livrarea de gaze din Adzerbaijan, a declarat premierul georgian Zurab Nogaideli, aflat in vizita in capitala adzerbaijana, Baku.

"Aceasta problema se afla in centrul negocierilor noastre cu guvernul din Adzerbaijan si va fi rezolvata definitiv in cadrul unei intālniri a ministrilor energiei din Adzerbaijan, Turcia si Georgia, desfasurata la Tbilissi, intre 6 si 8 decembrie", a declarat Nogaideli, dupa cum informeaza NewsIn.

Autoritatile de la Tbilissi doresc sa cumpere, anual, 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, provenind din zacamāntul gigant din Adzerbaijan Shah Deniz, ale carui rezerve au fost evaluate la o mie de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Contractul de exploatare a Shah Deniz prevede exporturi de gaze prin intermediul conductei de gaze Baku-Tbilissi-Erzerum, care leaga Adzerbaijanul de Turcia, via Georgia si a carei contructii ar trebui sa fie finalizata in luna decembrie.

Georgia consuma, in prezent, aproximativ doua miliarde de metri cubi de gaz anual, furnizate, in mare parte, de Rusia si de Kazahstan. Gigantul rusesc al gazelor, Gazprom, a amenintat, recent, ca va intrerupe livrarile de gaze catre Georgia, asa cum a procedat, la inceputul acestui an si in cazul Ucrainei, daca Tbilissi nu accepta cresterea pretului gazelor, toate acestea pe fondul relatiilor diplomatice ruso-georgiene deja tensionate, de la sfarsitul lunii septembrie.

Gazprom doreste sa dubleze pretul azului platit de Georgia incepand din 2007. Grupul rusesc le-a adresat autoritatilor de la Tbilissi o oferta pentru livrarea gazelor la pretul de 230 de dolari pe mia de metri cubi, fata de cei 110 dolari pentru o mie de metri cubi platiti in prezent.