La scurt timp dupa anuntul istoric al presedintelui Donald Trump, prin care a retras Statele Unite din acordul nuclear incheiat in 2015 cu Iranul, au aparut reactii in mediul international, care condamnau decizia liderului de la Casa Alba. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter ca "Franta, Germania si Regatul Unit regreta decizia SUA de a se retrage", iar Ministerul de externe de la Moscova a comunicat marti ca Rusia este "profund dezamagita".

Presedintele Donald Trump a retras marti Statele Unite din acordul nuclear incheiat in 2015 cu Iranul, prin care au fost suspendate unele sanctiuni impotriva regimului de la Teheran, in schimbul inghetarii programului nuclear iranian. Cunoscut ca JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - planul de actiune comun cuprinzator), acordul a fost semnata de puterile internationale (SUA, Rusia, China, Franta, Regatul Unit si Germania) si de Iran.

Trump a prezentat presei argumente in sprijinul deciziei sale, intr-o declaratie transmisa in direct de televiziuni. Discursul sau adresat "concetatenilor americani" este consemnat pe site-ul de internet al Casei Albe, scrie Agerpres.

Trump a criticat acordul incheiat in 2015 de puterile internationale cu Iranul, afirmand ca suspendarea sanctiunilor in schimbul renuntarii la programul nuclear a fost negociata gresit de la inceput si a permis Teheranului sa continue programul de inarmare cu rachete capabile sa transporte ogive nucleare. De asemenea, presedintele a subliniat ca acordul nu a impiedicat Iranul sa finanteze terorismul si sa destabilizeze Orientul Mijlociu.

"A fost o intelegere unilaterala oribila care nu trebuia incheiata niciodata", a spus Trump, citat de Reuters, insistand ca acordul "nu a adus calmul. Nu a adus pacea. Si n-o va aduce niciodata".

John Bolton, consilierul national pentru securitate al presedintelui SUA, a precizat imediat dupa declaratia lui Trump ca sanctiunile americane impotriva Iranului care erau in vigoare inaintea acordului se reiau imediat, iar departamentul Trezoreriei urmeaza sa precizeze perioadele de tranzitie pentru contractele existente.

Trezoreria a anuntat, potrivit Reuters, ca in 90 de zile va retrage autorizatiile de export catre Iran al avioanelor de pasageri si al componentelor si serviciilor conexe. In 180 de zile, se vor reintroduce sanctiuni impotriva tranzactiilor cu banca centrala iraniana, cu anumite institutii financiare si cu sectorul energetic din Iran.

REACTII LA NIVEL INTERNATIONAL

Liderii Germaniei, Frantei si Regatului Unit au dat publicitatii marti o declaratie comuna prin care afirma ca aceste tari raman parti in acordul nuclear incheiat in 2015 cu Iranul, scrie Agerpres.

"Noi, E3, ramanem parti in JCPOA" (n. red. - Joint Commprehensive Plan of Action, planul de actiune cuprinzator comun), se arata in declaratia semnata de cancelarul german, Angela Merkel, de presedintele francez, Emmanuel Macron, si de premierul britanic, Theresa May. "Guvernele noastre raman angajate in asigurarea mentinerii acordului si vor colabora cu toate partile ramase in acord pentru a asigura mentinerea situatiei", adauga documentul, care precizeaza ca este vorba si de asigurarea unor beneficii economice pentru iranienii legati de acord.

La randul ei, Rusia se declara dezamagita de retragerea SUA din acordul nuclear, dar anunta ca este deschisa la cooperarea cu ceilalti semnatari ai acordului.

"Nu exista si nu pot exista motive pentru anularea planului comun si cuprinzator de actiune (JCPOA). Planul si-a dovedit deplina eficienta", arata ministerul. "Statele Unite submineaza increderea internationala in Agentia Internationala pentru Energia Atomica", acuza Moscova.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marti ca Uniunea Europeana va avea "o reactie unitara" la decizia presedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul si de a reintroduce sanctiuni impotriva regimului de la Teheran, transmite Reuters. Tusk a afirmat ca liderii celor 28 de state membre ale UE vor discuta subiectul la Sofia, miercuri si joi.

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, anuntase deja ca Uniunea este "hotarata sa mentina" acordul din 2015, prin care Iranul a acceptat sa isi inghete programul nuclear, in schimbul ridicarii unor sanctiuni, informeaza AFP.

Dimitri Polianski, adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, a comunicat reactia Moscovei la anuntul facut de Trump: dezamagire, dar nu surpriza.

Arabia Saudita si Israelul au salutat decizia de la Washington. Televiziunea de stat de la Riad a aratat ca "Iranul a folosit castigurile economice de pe urma ridicarii sanctiunilor pentru a-si continua activitatile de destabilizare a regiunii". Premierul isralian, Benjamin Netanyahu, a afirmat ca "Israelul sustine in totalitate decizia curajoasa a presedintelui Trump de a respinge acordul nuclear dezastruos".

Turcia, prin ministrul economiei, Nihat Zeybekci, a facut cunoscut ca isi va desfasura propriul comert cu Iranul si "nu va da socoteala nimanui pentru asta".

Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a manifestat marti o intentie similara privind acordul, dar a avertizat ca dupa discutii cu partenerii europeni tara sa si-ar putea relua programul nuclear, noteaza Agerpres.

'Daca vom atinge obiectivele acordului in cooperare cu alti membri ai acordului, el va ramane in vigoare ... Prin iesirea din acord, America si-a subminat in mod oficial angajamentul fata de un tratat international', a declarat Rouhani, intr-un discurs televizat.

'Am ordonat Ministerului de Externe sa negocieze cu tarile europene, China si Rusia in saptamanile urmatoare. Daca, la sfarsitul acestei scurte perioade, tragem concluzia ca putem beneficia pe deplin de pe urma JCPOA cu cooperarea tuturor tarilor, acordul va ramane', a adaugat el.

Decizia lui Trump deschide calea unei reizbucniri a luptelor politice in interiorul complexei structuri de putere a Iranului, au declarat pentru Reuters oficialitati de la Teheran. Ea ar putea inclina balanta de putere in favoarea adeptilor liniei dure care incearca sa limiteze capacitatea lui Rouhani de deschidere spre Occident.

In aceeasi interventie, presedintele i-a asigurat pe iranienii de rand, nemultumiti de somajul ridicat si de conditiile de trai stagnante, ca decizia lui Trump nu va avea impact asupra economiei dependente de petrol a tarii. 'Poporul nostru eroic nu va fi afectat de acest atac psihologic. Progresul economic al Iranului va continua. Poporul nostru nu ar trebui sa fie deloc ingrijorat', a insistat el.

Elita conducatoare a Iranului se teme de o reluare a protestelor antiguvernamentale din ianuarie, care i-au aratat vulnerabilitatea in fata furiei populatiei, alimentata de dificultatile economice. Cel putin 21 de oameni au fost ucisi in timpul protestelor.

Sursa foto: Standard/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri