Grupul american Intel a anunţat că va investi peste 30 de miliarde de euro în Germania, în cadrul unei strategii mai ample de extindere a operaţiunilor din Europa, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, acordul care vizează două facilităţi moderne de producţie a semiconductorilor care vor fi construite la Magdeburg, estul Germaniei, prevede că statul german va acorda subvenţii în valoare de 10 miliarde de euro.

Directorul general de la Intel, Pat Gelsinger, a mulţumit Guvernului german şi autorităţilor din landul Saxonia-Anhalt, pentru "că a îndeplinit viziunea unei industrii a semiconductorilor vibrante, sustenabile şi moderne în Germania şi UE".

Sub conducerea lui Gelsinger, Intel a investit miliarde de dolari pentru a construi noi uzine pe trei continente şi a restabili poziţia de lider a grupului pe segmentul cipurilor şi a concura mai bine cu rivali precum AMD, Nvidia şi Samsung.

Acordul convenit cu autorităţile germane ar fi a treia mare investiţie anunţată de Intel în ultimele zile, după uzina de 4,6 miliarde de dolari din Polonia şi cea de 25 de miliarde de dolari din Israel.

Atât SUA cât şi Europa încearcă să atragă mari jucători industriali via un mix de subvenţii publice şi legislaţie favorabilă iar autorităţile de la Berlin sunt îngrijorate că Germania îşi pierde atractivitatea ca loc pentru investiţii. În consecinţă, Guvernul de la Berlin va aloca subvenţii de ordinul miliardelor de euro pentru a atrage companii din domeniul tehnologiei să vină să investească în Germania, pe fondul semnalelor de alarmă cu privire la fragilitatea lanţurilor de aprovizionare şi al dependenţei crescute de Taiwan şi Coreea de Sud pentru cipuri.

Berlinul negociază în prezent şi cu gigantul taiwanez al cipurilor TSMC precum şi cu producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt pentru construirea unor facilităţi de producţie în Germania, după ce a convins deja constructorul american de automobile electrice Tesla să construiască în Germania prima sa uzină din Europa.

Grupul american a anunţat anul trecut o strategie de expansiune în Europa, cu o valoare de 33 de miliarde de euro, care pe lângă uzina din Germania includea un centru de cercetare în Franţa şi extinderea unei facilităţi existente de producţie a cipurilor din Irlanda.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri