Comitetul parlamentar pentru buget al Germaniei a aprobat un fond de 7,2 miliarde de euro pentru proiecte de aparare dezvoltate de IBM si Siemens, grup implicat intr-un scandal pentru coruptie in obtinerea unor contracte, a anuntat Ministerul Apararii german
Un alt proiect a fost, de asemenea, aprobat, ridicand cheltuielile totale aprobate de comitet la aproape opt miliarde de dolari, a declarat o sursa apropiata comitetului. Filiala pentru tehnologia informatiei a Siemens, SBS, impreuna cu IBM, vor incheia contracte, pentru aceste proiecte, in valoare de 7,2 miliarde de dolari, a anuntat Ministerul, in cadrul unei declaratii.

O sursa apropiata proiectului a declarat ca SBS va primi 60% din contractul de IT iar IBM va obtine restul. Potrivit aceleiasi surse, contractele vor fi semnate pana la sfarsitul anului in curs. SBS a refuzat sa comenteze, scrie Reuters, dupa cum informeaza NewsIn. Actiunile Siemens, afectate de scandalul de coruptie in care este implicat conglomeratul industrial, s-au depreciat cu 0,3%, pana la 73,50 euro, pe o piata care a crescut cu 0,5%.

Cele doua companii ar trebui sa instaleze aproximativ 140.000 de calculatoare personale, 700 de servere si mii de aparate telefonice, pentru fortele militare germane. "Operarea si actualizarea infrastructurii tehnologice civile a armatei Germaniei vor fi efectuate, in urmatorii zece ani, de catre o companie formata din armata, in cooperare cu SBS si IBM", au declarat reprezentantii ministerului.

SBS si IBM vor detine, impreuna, 50,1% din compania care va opera contractele iar guvernul german va fi partener minoritar cu 49,9%, a mai anuntat Ministerul. Directorul sef al Fujitsu-Siemens, o firma mixta a Siemens si a conglomeratului japonez de electronice Fujitsu, a estimat, anterior, pentru Reuters, ca exista mari sanse ca grupul pe care il conduce sa castige partea de PC as contractului.

Guvernul planuieste sa cumpere si 272 de vehicule blindate de transport "Boxer", pentru 891 de milioane de euro, a declarat sursa apropiata proiectului. Companiile Rheinmetall, Krauss-Maffei Wegmann si firma olandeza Stork sunt implicate in dezvoltarea vehiculelor. Acordul comitetului transforma planul intr-o virtuala certitudine, cu toate ca mai trebuie aprobat si de parlament.

Ziarul Die Welt a citat surse din comitet care au declarat ca Germania se pregateste sa amane achizitionarea planuita de elicoptere, proiect in care este partener si grupul european pentru aparare EADS. Este vorba despre elicoptere navale MH-90 si de NH-90, al caror cost al fi trebuit sa fie de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Conducerea Siemens are avocati antrenati intr-un mare proces de coruptie

Conducerea Siemens, implicata, de mai multe saptamani intr-un scandal de coruptie, este consiliata de catre avocatii din procesul Mannesmann, un alt mare scandal al economiei germane, a declarat un purtator de cuvant, pentru cotidianul Handelsblatt, informeaza NewsIn.

Patronul grupului german, Klaus Kleinfeld, a apelat la serviciile avocatului Klaus Volk, care l-a aparat si pe seful Deutsche Bank, Josef Ackermann. Presedintele consiliului de supraveghere, Heinrich von Piere, este consiliat de avocatul Sven Thomas, care l-a reprezentat si pe fostul patron al conglomeratului Mannesmann, Klaus Esser.

Afacerea Mannesmann este considerata cel mai mare scandal economic postbelic din Germania. El a izbucnit in urma unei confruntari bursiere, din cauza unor prime platite dupa achizitionarea Mannesmann de catre grupul britanic Vodafone, in 2000. Acuzatiile impotriva celor sase directori vizati au fost, recent, abandonate, in schimbul platii a 5,8 milioane de euro catre justitie.

Perchezitiile efectuate la sediile Siemens, la jumatatea lunii noiembrie, au dezvaluit existenta conturi suspecte prin care care au fost finantate, timp de mai multi ani, mite acordate pentru obtinerea unor contracte. Grupul a recunoscut ca a descoperit plati suspecte de 420 de milioane de euro, efectuate in ultimii sapte ani, de peste doua ori mai mult decat estimasera, pana in prezent, anchetatorii.

Ancheta a atins deja directoratul central al grupul, din care un vechi membru, Thomas Ganswindt, a fost arestat preventiv, pentru a eviat o eventuala fuga, potrivit Parchetului din Munchen. Ganswindt a parasit Siemens la sfarsitul lunii septembrie, pentru a prelua conducerea grupului Elster, fostul Ruhrgas Industries, cu sediul la Luxemburg. Siemens nu a comentat inca arestarea lui Ganswindt.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri