Republica Moldova va semna la 25 decembrie un acord cu Gazprom, pentru gaze naturale

Republica Moldova va incheia, la 25 decembrie, un acord cu Gazprom, pentru livrare de gaze naturale, timp de cinci ani, a spus premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, dupa intalnirea avuta cu vicepresedintele Consiliului de administratie al Gazprom, Valerii Golubev, relateaza BBC

Premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a anuntat semnarea pe 25 decembrie a unui acord de livrare a gazelor, pe cinci ani cu concernul rusesc Gazprom, potrivit BBC Romania. Vasile Tarlev a facut acest anunt miercuri, in urma intrevederii cu Valerii Golubev, vicepresedintele consiliului de administrare al companiei Gazprom.

Premierul nu a mentionat pretului la care vor fi livrate gazele, dar a afirmat ca guvernul sau insista ca tariful sa nu fie mai mare decat cel actual, 160 de dolari pe 1000 de metri cubi. Gazprom a scumpit tariful de doua ori in decursul ultimului an pentru livrarile in Republica Moldova: de 80 la 110 dolari pe mia de metri cubi la 1 ianuarie 2006, iar apoi la 160 de dolari, incepand cu 1 iulie.

Calea spre incheierea acordului a fost netezita de intrevederea de la Minsk, de la sfarsitul lunii noiembrie dintre presedintii Rusiei si Republicii Moldova, Vladimir Putin si Vladmir Voronin. Atunci, presedintele Voronin a spus ca Republica Moldova a oferit firmelor din Rusia, intre care si Gazprom, proiecte de investitii. Gazprom detine deja 50 la suta din compania Moldova Gaz, precum si infrastructura gaziera din regiunea nistreana, informeaza NewsIn.

Vasile Tarlev a spus ca guvernul sau ar vrea pastrarea tarifului de 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, practicat pana in prezent, dar nu a putut spune daca va reusi acest lucru. in perioada 2005/2006, Gazprom a marit de doua ori pretul gazelor naturale livrate Republicii Moldova: la 1 ianuarie 2006, de la 80 de dolari la 110 dolari pentru mia de metri cubi, respectiv de la 1 iulie, cu inca 50 de dolari, la 160 de dolari.

La sfarsitul lui noiembrie, la Minsk, a avut loc o intalnire intre presedintele Rusiei, Vladimir Putin si cel al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Cu ocazia intalnirii, presedintele republicii Moldova a spus ca tara sa va oferi proiecte de investitii unor firme rusesti, printre care si Gazprom.

Gazprom, monopolul rus din domeniul gazelor naturale, este actionar cu 50% la compania Moldova Gaz si proprietar al infrastructurii gaziere din regiunea nistreana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri