Amazon a ajuns saptamana trecuta sa valoreze peste 1 trilion de dolari, devenind a doua companie din lume, dupa Apple, care depaseste acest prag. Cititi in continuare care au fost cele mai mari 10 companii din lume in fiecare din ultimele cinci decenii.

1980 – IBM

Anii ’70 au apartinut IBM si gigantilor din sectorul petrolier. IBM a devenit cea mai mare companie din lume in 1980 dupa ce in anii precedenti a lansat tehnologii si produse precum copiatoarele de birou, dischetele floppy sau primele softwareuri de recunoastere a vocii.

In sectorul petrolier, pretul titeiului a explodat si a ajuns la 120 de dolari/baril in 1980, nivel care nu a mai fost atins pana in 2008.

Locul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
IBM AT&T Exxon Standard Oil Schlumberger Shell Mobil Atlantic Richfield General Electric Eastman Kodak

1990 – Nippon Telegraph & Telephone

NTT

Boom-ul economiei Japoniei in anii '80 a facut ca la finalul deceniului un numar de 8 din primele 10 cele mai valoroase companii din lume sa provina din aceasta tara. Topul era condus de NTT, companie care in prezent este al patrulea cel mai mare operator telecom din lume.

Locul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Nippon Telegraph & Telephone Bank of Tokyo Industrial Bank of Japan Sumitomo Mitsui Banking Toyota Fuji Bank Dai-Ichi Kangyo Bank IBM UFJ Bank Exxon

2000 – Microsoft

Microsoft

Microsoft a fost fara indoiala cel mai mare beneficiar al exploziei inregistrata de industria IT in ultimele decenii, in 2000, compania condusa de Bill Gates fiind cea mai valoroasa din lume. Alte nume grele din IT au intrat in top la acel moment, printre care Cisco si Intel.

Locul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Microsoft General Electric NTT DoCoMo Cisco Walmart Intel Nippon Telegraph & Telephone Exxon Lucent Deutsche Telekom

2010 – PetroChina

Petro China

Topul celor mai valoroase companii din anul 2010 este dominat de companiile din China, in contextul in care acestea beneficiau de prosperitatea economica a tarilor, in vreme ce majoritatea statelor din vest inca se confruntau cu efectele crizei economice inceputa in 2008. PetroChina, ocupanta primului loc in 2010, a reusit in anul respectiv sa inregistreze un profit net de aproximativ 21 miliarde de dolari.

Locul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
PetroChina Exxon Mobil Microsoft ICBC Walmart China Construction Bank BHP Billiton HSBC Petrobas Apple

2018 – Apple

Apple store

8 din primele 10 cele mai mari companii din lume in prezent provin din Statele Unite, Apple fiind liderul incontestabil. SUA a fost prima mare putere a vestului care a reusit sa treaca peste efectele crize, iar acest lucru se vede in topul celor mai valoroase companii.

Locul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Apple Amazon Microsoft Alphabet Berkshire Hathaway Facebook Alibaba Tencent JPMorgan Johnson & Johnson

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri