O retragere a SUA din Tratatul ruso-american privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) ar putea duce la razboi, situatia este critica si trebuie discutata in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a declarat duminica seful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, informeaza TASS.

"Va fi nevoie de consultari intre grupul celor patru (fara SUA) puteri nucleare, de o discutie cat mai urgenta in cadrul Conferintei pentru dezarmare de la Geneva si de o discutie in Consiliul de Securitate al ONU. Situatia este critica, amenintarile la adresa pacii capata forme tot mai concrete", a notat Konstantin Kosaciov, potrivit Agerpres.

In opinia lui Konstantin Kosaciov, "acum aliatii occidentali ai SUA vor trebui sa decida: fie sa urmeze aceeasi cale, care va duce la un nou razboi, fie sa se pozitioneze de partea ratiunii, macar din instinct de autoconservare". "Pentru ca intr-un conflict nuclear putini vor putea sa se salveze", a atentionat acesta.

Konstantin Kosaciov considera ca declaratia lui Donald Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF este "un santaj". El este convins ca americanii cauta orice posibilitate pentru a distruge sistemul de acorduri privind echilibrul de forte nucleare din lume, elaborat in anii razboiului rece.

El a subliniat ca acuzatiile SUA conform carora Rusia ar incalca Tratatul INF au un caracter abstract, in timp ce obiectiile Rusiei - printre care si cele ce se refera la desfasurarea de elementele ale sistemului american antiracheta in Polonia si Romania - sunt unele concrete. Decizia de a retrage SUA din Tratatul INF, va permite amplasarea de rachete cu raza pana la 5.500 de kilometri in apropiere de granitele ruse, a mai spus oficialul rus.

Citeste si:
Trump a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei
Presedintele SUA, Donald...

Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind fortele nucleare intermediare (INF), a anuntat sambata presedintele american Donald Trump. Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat in 1987 de catre presedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, si conducatorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii intregi de rachete cu raza de actiune variind intre 500 si 5.000 de km, a pus capat crizei declansate in anii 1980 prin desfasurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, indreptate atunci impotriva capitalelor occidentale.

Sursa foto: ID1974 / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia inaugureaza primul sau gazoduct spre China