Agentia de evaluare a riscurilor financiare Moody's a micsorat ratingurile pentru obligatiunile guvernamentale in forinti si in moneda straina si ratingul pentru plafonul depozitelor bancare in moneda straina de la "A1" la "A2", ratingurile avand o perspectiva stabila, a anuntat agentia.

"Chiar au existat anumiti factori care au determinat micsorarea ratingurilor Ungariei. tara este vazuta in continuare cu ochi buni in randul tarilor emergente, a spus vicepresedintele Moody's, Jonathan Schiffer. Desi este considerat drept "admirabil", programul fiscal de austeritate al guvernului nu va ajunge, cel mai probabil, sa-si atinga tintele propuse, considera Schiffer. Credibilitatea in capacitatea financiara a guvernului a scazut datorita nivelului relativ mare al datoriei externe. Alti factori negativi includ istoricul tarii de a nu-si indeplini tintele fiscale propuse, amanarea adoptarii monedei europene si unele contradictii economice si politice ale programului de austeritate pe mai multi ani.

Moody's nu a modificat ratingul plafonului de tara pentru datoriile in moneda straina, care a ramas la "Aa1" si ratingul plafonului de tara si al depozitelor in moneda locala, care a fost mentinut la "Aaa". Agentia a pastrat si ratingurile pe termen scurt atribuite instrumentelor guvernamentale in moneda locala si straina la "P-1".

Agentia de rating va supraveghea in urmatorii ani evolutia peisajului macroeconomic din Ungaria, identificand riscuri la nivelul volatilitatii monedei si al stabilitatii fluxurilor de capital.

Reprezentantul agentiei este de parere ca nu este probabila o criza financiara in sistemul bancar unguresc, controlat mai ales de institutii financiare straine. "Per total, bancile au avut rezultate bune", a spus Schiffer.

Moody's urmeaza sa anunte ce institutii au fost afectate de modificarea ratingurilor Ungariei. Printre bancile supravegheate de agentie se afla si OTP Bank, prezenta in Romania prin subsidiara sa si MKB, care a achizitionat recent pachetul majoritar al Romexterra Bank.

Planul fiscal de austeritate al Ungariei, prezentat recent de guvern, presupune reducerea deficitului public pana la 3,2% din produsul intern brut (PIB), in anul 2009 de la o valoare estimata la aproape 10% din PIB in acest an.

Moody's a pus sub observatie ratingurile pe termen lung pentru depozitele in moneda straina a OTP Bank si MKB Bank, cu posibilitatea de a fi micsorate, iar modificarea fost motivata de coborarea ratingului suveran al Ungariei, a informat, pe 25 septembrie, un comunicat al agentiei internationale Moody's.