Sud-coreeanul Kim Jong-yang a fost ales miercuri presedinte al Interpol pentru un mandat de doi ani, invingandu-l la vot pe candidatul din Rusia, Aleksandr Prokopciuk, in cadrul celei de-a 87-a Adunari Generale a Interpol, care se desfasoara in Dubai, a anuntat marti aceasta organizatie politieneasca internationala pe Twitter, potrivit AFP.

Kim Jong-yang a fost pana in prezent presedinte interimar al Interpol dupa ''demisia'' subita a fostului sau sef, Meng Hongwei, acuzat de coruptie in China si care a disparut in mod misterios la inceputul lunii octombrie in timpul unei deplasari in tara sa de origine, scrie Agerpres.

Reuniti de duminica in Dubai, delegatii Interpol l-au ales pe sud-coreean, sustinut de SUA, in cadrul Adunarii Generale a organizatiei.

Cotidianul The Times afirmase saptamana trecuta, citand surse britanice, ca rusul Prokopciuk era favorit la sefia Interpol.

Desi functia de presedinte este mai mult onorifica decat operationala, candidatura generalului rus de 56 de ani a fost criticata de reprezentanti ai mai multor tari membre Interpol, care se temeau ca organizatia internationala ar putea sa devina un instrument in serviciul Kremlinului.

''Incurajam toate natiunile si organizatiile care fac parte din Interpol si respecta statul de drept sa aleaga un sef integru. Credem ca acesta va fi cazul lui Kim'', a declarat marti, in ajunul votului, seful diplomatiei americane Mike Pompeo.

Patru senatori americani au cerut de asemenea intr-o scrisoare deschisa, data publicitatii luni, adresata delegatilor din cele 192 de tari membre ale Interpol sa respinga candidatura lui Prokopciuk.

''Evenimente recente au aratat ca guvernul rus abuzeaza de procedurile Interpol pentru a-si hartui oponenti politici'', a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al SUA, Garrett Marquis.

Sursa foto: Shutterstock/TZIDO SUN

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri