Bulgaria nu este o atractie pentru forta de munca europeana, in cursul anului trecut neexistand mai mult de 100 de cereri de permise de munca din partea cetatenilor unei singure tari UE.

"Piata fortei de munca din Bulgaria este deschisa cetatenilor din tarile care permit accesul bulgarilor pe piata muncii", a spus Vladimir Kamenov, expert in Ministerul Muncii si al Politicilor Sociale de la Sofia, care a estimat ca nu au existat mai mult de 100 de cetateni ai unui singure tari care sa solicite permise de munca in Bulgaria, tendinta care se va mentine si dupa aderarea la UE.

In ultimele noua luni ale anului 2006, 23 de romani au solicitat permise de munca, lor adaugandu-li-se 24 de austrieci, 30 de britanici, opt belgieni, 77 de germani, 74 de greci si 63 de italieni.

Rata somajului in Bulgaria este de 8%, iar in 2006 au fost disponibile in jur de 300.000 de locuri de munca, majoritatea acestora in sectorul privat, potrivit NewsIn, care citeaza agentia Focus.

Cel mai recent sondaj Gallup indica o scadere a afluxului de muncitori bulgari in strainatate. In lunile august si septembrie 2006, 15.000 de bulgari au declarat ca vor sa imigreze intr-un stat membru UE in urmatorii cinci ani, in timp ce in jur de 4.000 au spus ca vor sa o faca in anul 2007. Ciferele arata o diminuare a interesului bulgarilor de a munci in strainatate.