Parlamentul Regatului Unit a respins marti seara, prin vot, ultima versiune de acord privind Brexit-ul sustinuta de guvernul de la Londra. Oficialii europeni avertizeaza ca votul a sporit riscul unui Brexit fara acord, transmite Reuters, agentia de presa citata de Agerpres.

Pentru acord - modificat fata de versiunea din noiembrie anul trecut si respinsa deja in ianuarie - au votat 242 de parlamentari, iar impotriva 391. Infrangerea suferita de premierul Theresa May a fost mai putin severa decat cea de la inceputul anului, cand au fost doar 202 de voturi in favoarea acordului si 432 impotriva.

In continuare, ramane posibila doar retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana pe 29 martie, fara un acord, sau amanarea datei pentru Brexit.

May s-a adresat Camerei Comunelor imediat dupa votul de marti si si-a exprimat regretul fata de rezultat. Ea a afirmat ca parlamentarii trebuie sa decida acum daca vor sa revoce Articolul 50 din Tratatul UE, referitor la retragerea unui stat membru, sau sa convoace un nou referendum pe tema Brexit. In orice caz, a adaugat ea, Uniunea Europeana va dori sa stie ce intentioneaza sa faca britanicii in cazul unei amanari.

Premierul a declarat ca va supune miercuri votului parlamentului optiunea retragerii din UE fara acord. Daca aceasta va fi respinsa, asa cum este de asteptat, va urma un alt vot, joi, prin care guvernul va cere permisiunea sa solicite o amanare a datei pentru Brexit.

Liderul opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat ca versiunea de Brexit fara acord este inacceptabila si ca este timpul pentru alegeri anticipate.

Ce spun oficialii europeni

Votul negativ acordat de parlamentarii britanici Acordului imbunatatit, prezentat de premierul Theresa May, a sporit semnificativ riscul unui Brexit fara acord, a declarat marti seara purtatorul de cuvant al Presedintelui Consiliului European Donald Tusk, transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

"Este dificil de vazut ce altceva mai putem face. Daca exista o solutie la actualul impas, ea poate fi gasita doar la Londra", a declarat purtatorul de cuvant Preben Aamann, care a adaugat ca UE va continua pregatirile pentru un Brexit fara acord.

Negociatorul-sef pentru Brexit din partea UE, Michel Barnier, a avertizat marti, in timpul dezbaterii din Camera Comunelor, ca nu va exista o perioada de tranzitie dupa 29 martie, data oficiala a Brexitului, daca Acordul de retragere nu va fi aprobat.

Intr-o postare pe Tweeter, Barnier a facut urmatorul comentariu, ca reactie la dezbaterile ce aveau loc in acel moment in Camera Comunelor: "Se pare ca exista o iluzie periculoasa ca Regatul Unit poate beneficia de o tranzitie in absenta unui Acord de retragere".

Care sunt scenariile posibile

Primul scenariu prezentat de AFP ar fi un Brexit fara acord. Parlamentarii britanici voteaza miercuri daca sa aprobe sau sa respinga o iesire din UE fara acord, pe 29 martie. In cazul absentei unui acord, Regatul Unit ar pune capat, de pe o zi pe alta, unei perioade de 46 de ani de apartenenta la UE, parasind piata unica si uniunea vamala fara o perioada de tranzitie.

Acest scenariu, de care se tem mediile economice, ar provoca perturbari importante ale schimburilor dintre Regatul Unit si UE. Numerosi parlamentari britanici se opun unei astfel de perspective, dar anumiti aparatori ferventi ai Brexitului considera ca ''absenta unui acord este mai buna decat un acord prost".

Daca deputatii britanici refuza sa paraseasca UE fara acord, un nou vot este prevazut sa aiba loc joi. Acesta vizeaza amanarea Brexitului pe o perioada limitata de timp, care sa permita noi consultari intre liderii britanici si cei europeni. Orice prelungire va trebui insa sa fie atent justificata, au atentionat statele membre ale UE, care vor trebui sa aprobe cu unanimitate o decizie in acest sens.

Consimtamantul liderilor europeni pentru o redeschidere a discutiilor pe marginea unui nou acord de retragere pare foarte nesigur, dupa concesiile facute luni seara. "Nu va mai fi o a treia sansa", a avertizat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

In cazul in care liderii europeni accepta reluarea negocierilor, alegerile europarlamentare din 23-26 mai complica situatia.

In cazul in care s-ar cere o amanare mai lunga, care sa depaseasca cateva saptamani, "ar trebui sa existe o justificare valabila, cum ar fi organizarea de alegeri, a unui referendum sau modificarea pozitiei britanice", a precizat o sursa citata de AFP.

Un alt scenariu ar fi cel al organizarii unui nou referendum sau a unui scrutin legislativ.

Optiunea unui nou referendum a fost solicitata de cativa zeci de parlamentari britanici pro-europeni. Seful opozitiei, laburistul Jeremy Corbyn, si-a declarat recent sprijinul pentru o consultare populara.

Theresa May refuza insa sa ia in calcul o noua consultare a populatiei, ceea ce inseamna ca ar fi nevoie de o amanare a Brexitului combinata cu o schimbare de guvern sau cu noi alegeri care sa faca posibila o astfel de varianta.

Sursa foto: Matt Dunham | Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri