Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca un Brexit ordonat ar fi cel mai avantajos pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, iar "mingea este in curtea britanicilor", potrivit Agerpres.
"Noi intotdeauna avem o pozitie potrivita si buna, dar in chestiunea Brexit o sa avem in primul rand o discutie in Consiliu. Marea Britanie a cerut o prelungire pana in 30 iunie si deja sunt multe voci care spun ca Brexitul se poate prelungi, dar este bine sa se termine inainte de alegerile europarlamentare. Vom primi si sfatul departamentelor de juristi si de legalitate si vom avea o discutie pe aceasta tema si la sfarsit vom avea, sper, o pozitie comuna, care este rezonabila si ajuta si partenerii britanici. Cam toti dorim sa ii ajutam, dar ei trebuie sa ajunga odata la o concluzie. (...) Pe noi toti ne avantajeaza un Brexit ordonat. (...) Acordul este unul bun, am participat cu totii la a crea acest acord, a fost negociat de echipa noastra si este cea mai buna varianta. Asa-numitul hard Brexit este foarte problematic in primul rand pentru Marea Britanie, dar nici noua nu ne convine, fiindca vrem sa construim o relatie buna de viitor si atunci este bine sa incepem cu dreptul, nu cu stangul", a precizat seful statului, inaintea participarii la prima sesiune de lucru a reuniunii Consiliului European.

El a afirmat ca, teoretic, este foarte posibil sa existe un Brexit ordonat.

"Mingea este clar in curtea britanicilor, nu este la noi si speram ca din ce in ce mai multi vor intelege acest lucru", a spus Iohannis.

Seful statului a aratat ca variantele de discutie in privinta amanarii Brexit sunt 22 mai, 30 iunie si o extindere pe o perioada mai lunga.

"Mesajul UE va fi tot timpul acelasi - ca ne dorim un acord si o retragere ordonata si construirea unei relatii viitoare in beneficiul ambelor parti", a punctat presedintele.

Klaus Iohannis a mentionat ca la intalnirea cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a discutat si despre variantele in cazul Brexit.

"Cred ca o sa fie o discutie deschisa, spre gasirea unei solutii macar pe moment", a afirmat seful statului roman.

Presedintele s-a intalnit joi, inainte de reuniunea Consiliului European, cu presedintele Consiliului, Donald Tusk. El a participat si la Conferinta anuala transatlantica, organizata de AmCham EU si la Summitul PPE si a avut o intrevedere cu ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland.

Vineri, presedintele Klaus Iohannis va participa la cea de a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri