Presedintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare victimelor agresiunii germane din 1939, in cadrul unei ceremonii la Wielun, mic oras polonez unde au cazut primele bombe in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, informeaza duminica dpa si AFP.

"Ma inclin in fata victimelor atacului de la Wielun. Ma inlcin in fata victimelor poloneze ale tiraniei germane. Si cer iertare", a spus Steinmeier in germana si poloneza, in prezenta inclusiv a omologului sau polonez, scrie Agerpres.

Alaturi de numerosi lideri de stat si de guvern, Steinmeier se afla in Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. La Wielun, el a fost insotit de presedintele polonez Andrzej Duda si de primarul orasului Pawel Okrasa, alaturi de altii.

Inainte de ivirea zorilor zilei de 1 septembrie 1939, trupele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat orasul lipsit de aparare si care nu se trezise la viata, care nu avea nicio importanta militara. Au fost ucisi circa 1.200 de oameni. Primele bombe au cazut peste spitalul din oras, care avea crucea rosie pe acoperis. In jur de 75% din centrul orasului Wielun a fost atunci distrus.

Atacul a marcat inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in care au murit 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei.

"Al Doilea Razboi Mondial a inceput cu o crima de razboi, un act de terorism impotriva populatiei civile", a spus Duda duminica in timpul discursului sau de la Wielun. "Nu putem uita Al Doilea Razboi Mondial, chiar daca martorii lui nu mai sunt... pentru a fi siguri ca ceea ce s-a intamplat la Wielun si mai tarziu, in multe alte locuri in Polonia si in alte tari, nu se va mai repeta niciodata", a declarat Duda.

Presedintele polonez i-a multumit omologului sau german ca a ales sa vina la Wielun pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sustinand ca aceasta va face ca mai multi germani sa afle despre bombardamentul asupra acestui oras.

Steinmeier a recunoscut in discursul lui ca prea putin germani cunosc despre tragedia de la Wielun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri