Cancelarul german Olaf Scholz cere Statelor Unite şi Uniunii Europene să "facă mai mult" pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva războiului de agresiune rus, relatează AFP, citată de Agerpres.

Şeful guvernului german a făcut aceste declaraţii înainte de a pleca spre Washington, unde urmează să se întâlnească vineri cu preşedintele american Joe Biden.

"Trebuie să găsim o modalitate pentru a face mai mult împreună", le-a spus el jurnaliştilor pe aeroportul din Berlin, apreciind drept "insuficient" ajutorul decis până acum şi în condiţiile în care un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev este blocat de câteva luni în Congresul SUA.

Uniunea Europeană a aprobat recent, nu fără dificultăţi, un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, după ce Ungaria a renunţat să se mai opună.

"A sosit momentul în care trebuie să facem ceea ce este necesar, şi anume să dăm împreună Ucrainei posibilitatea de a se apăra şi, în acelaşi timp, să transmitem un semnal clar preşedintelui rus (Vladimir Putin): că nu trebuie să mizeze pe faptul că sprijinul nostru este în scădere", a subliniat liderul german.

"Mesajul pe care trebuie să-l transmitem împreună în zilele şi săptămânile următoare este că (sprijinul nostru) va dura atât timp cât va fi necesar şi că va fi suficient de important" pentru a permite Kievului să răspundă, a insistat Scholz.

Germania, al doilea cel mai important contributor la ajutorul acordat Ucrainei după Statele Unite, a dublat practic bugetul pentru sprijinul său militar, la peste 7 miliarde de euro în acest an, iar cancelarul Scholz continuă să-i îndemne pe partenerii săi europeni să-şi intensifice eforturile, subliniind că ţara sa nu poate duce totul pe umerii săi.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a insistat miercuri ca Uniunea Europeană să crească rapid livrările de obuze de artilerie, indispensabile Kievului pentru a contracara atacurile ruse, în timpul unei vizite la Kiev a şefului diplomaţiei UE, Josep Borell.

El a deplâns, de asemenea, situaţia "confuză" din SUA, unde Congresul nu reuşeşte de mai multe luni să voteze o nouă tranşă de ajutor crucial pentru Kiev în faţa invaziei ruse.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri