Statutul de prim centru financiar mondial al New York-ului este amenintat in cazul in care nu se iau masuri legislative corespunzatoare, potrivit unui raport supervizat de catre primarul orasului, Michael Bloomberg si de catre senatorul new-yorkez Chuck Schumer, informeaza Financial Times
In cazul in care tendinta actuala continua, metropola New York ar putea pierde pana la 7% din cota de piata, echivalentul a 60.000 de locuri de munca, in urmatorii cinci ani. O mare parte a acestei pierderi ar putea fi prevenita daca Statele Unite ar implementa reforme legale si de reglementare, se mai precizeaza in raportul efectuat de compania de consultanta McKinsey.

Bloomberg si Schumer au aprobat studiul, in conditiile in care ingrijorarea e din ce in ce mai mare pentru ponderea in scadere a New York-ului in activitatea pietelor globale de capital, informeaza NewsIn. Aceste ingrijorari s-au concentrat pe cresterea numarului de companii straine care prefera sa-si listeze actiunile la Londra sau Hong Kong decat la New York.

Studiul mai arata ca New York pierde, de exemplu si in zona derivativelor, despre care directorii de pe Wall Street spun ca au decis sa-si mute afacerile catre Londra deoarece mediul legal si de reglementari este mai atractiv. Gradul de angajare in serviciile financiare din Londra a crescut cu 4,3%, pana la 318.000, din 2005, in timp ce, in New York, acesta a scazut cu 0,7%, pana la 328.000, se mai precizeaza in raport.

Schumer a declarat ca studiul arata ca orasul american si-ar putea pierde statutul de lider "nu doar in ceea ce priveste ofertele publice de cumparare, ci pentru toate serviciile financiare, mult prea usor si mult prea curand". McKinsey si-a bazat raportul, partial, pe interviuri cu 50 de directori din domeniul serviciilor financiare. Acestia au ajuns la un consens ca New York a devenit mai putin atractiv decat Londra, in ultimii trei ani si ca tendinta se va pastra.

Un inalt oficial din echipa lui Bloomberg a declarat ca, desi New York ar pierde cateva procente din cauza pietelor de capital din Europa si Asia, care sunt in curs de maturizare, declinul ar putea fi limitat "substantial" daca recomandarile "foarte realiste" ale raportului ar fi puse in practica.

Acestea includ o orientare mai clara in ceea ce priveste regulamentul de guvernare corporatista Sarbanes-Oxley, reforma in domeniul litigiilor pentru asigurari si relaxarea restrictiilor acordarea de viza profesionistilor straini.

Regulamentul Sarbanes-Oxley, din 2002, este o lege federala americana care a fost elaborata in replica la un numar de scandaluri corporatiste si contabile importante, printre care cele care au afectat grupuri precum Enron, Tyco International, Peregrine Systems sau WorldCom, potrivit paginii online wikipedia.org. Legea are implicatii ample si stabileste standarde noi sau imbunatatite pentru toate boardurile companiilor publice americane, pentru conducerea acestora si pentru firmele publice de contabilitate.

Directorul Bursei de Valori new-yorkeze, John Thain, a avertizat, anul trecut, impotriva subminarii competitivitatii mew-yorkeze de climatul american dominat de litigii si de regulamentul Sarbanes-Oxley.

Ingrijorarile pe aceasta tema au determinat formarea unui consiliu, al directorilor de pe Wall Street si academicienilor, cu sustinerea secretarului Trezoreriei americane, Hank Paulson. Acest grup a solicitat masuri similare in noiembrie trecut.

Directorul Citigroup, Chuck Prince, a estimat, recent, ca indepartarea de New York va continua. Sistemul de banci de investitii si corporatiste al Citigroup a castigat mai mult, in al patrulea trimestru din 2006, in Europa, dar si Asia, decat in SUA, pentru prima data in existenta grupului bancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri