Petrolul brut tranzactionat pe piata americana s-a scumpit cu 63 de centi, la valoarea de 59,37 dolari/baril, pana la 11:33, ora Romaniei. Petrolul s-a ieftinit cu 28 de centi, luni, dupa ce sindicatele nigeriene au renuntat la o greva pe durata nedeterminata in tara care este al optulea exportator de petrol din lume. Petrolul Brent a castigat 61 de centi si a fost cotat, pe piata londoneza, la valoarea de 58,71 dolari/baril.

Venirea frigului in nord-estul Statelor Unite ale Americii, cea mai mare piata energetica din lume, a incheiat o perioada de cateva luni in care vremea a fost neobisnuit de blanda.

Prognozele meteorologice spun ca temperaturile vor fi mai mici decat este normal in aceasta perioada in urmatoarele sase pana la zece zile. Serviciul national de meteorologie (The National Weather Service) a spus ca se asteapta la o crestere cu aproximativ 20% peste normal a cererii de combustibil termic in piata americana.

Analistii economici spun, insa, ca este improbabil ca majorarea cererii de combustibil termic din cauza unui val tarziu de frig sa dea destul avant preturilor petrolului, ca sa sara peste pragul de 60 dolari/barilul de titei. Motivatia care sustine estimarea analistilor este data de rezervele inca mari de petrol.

"Cresterea cererii de caldura nu va urca mult preturile petrolului, deoarece iarna aproape s-a terminat, dar va incuraja pastrarea nivelului actual al preturilor", a spus potrivit NewsIn, strategul sef de la compania Mitsui Bussan Futures, Tetsu Emori.

Analistii estimeaza ca rezervele de petrol rafinat din piata americana, inclusiv cele de combustibil termic, au scazut, saptamana trecuta, cu 3,2 milioane de barili. Ei estimeaza ca rezevrele de benzina, insa, au crescut cu 1,4 milioane de barili, pentru a opta oara consecutiv.

Rezervele de petrol brut se asteapta sa fi crescut cu 1 milion de barili, potrivit unui sondaj preliminar al Reuters.