Suedia, care a favorizat ideea unei „imunizări de grup” pentru a lupta cu pandemia de coronavirus, a anunțat că numai 7,3 la sută din populația capitalei Stockholm avea, la sfârșitul lunii aprilie, anticorpi de COVID-19. Cifrele prezentate sunt similare cu cele ale altor țări care au făcut astfel de studii și sunt cu mult sub pragul de 70-90 la sută de care ar fi nevoie pentru a crea „imunitatea de grup” în rândul unei populații, scrie CNN.

Epidemiologul-șef al Suediei, aflat la originea strategiei diferite adoptate de Stockholm pentru a lupta cu coronavirusul, spune că proporția populației imunizate este „ceva mai mică” decât erau așteptările, dar nu cu mult mai mică, poate cu unul-două procente. „Se pliază foarte bine pe modelele pe care le avem”, a susținut el într-o conferință de presă.

Însă în urmă cu o lună, el declara la BBC că estimările privind nivelul imunizării populației sunt de 15-20 la sută, reamintește CNN.

La rândul său, Marea Britanie, care a cochetat și ea la început cu ideea de imunitate de grup, a anunțat că în jur de 5 la sută din populația Regatului Unit a ieșit pozitiv la testele de anticorpi pentru SARS-CoV-2, notează Digi24.

Te poate interesa și: Coronavirus | Europa trebuie să se aștepte la un al doilea val

Suedia a adoptat o strategie mai „relaxată” în pandemie

Studiul făcut de Agenția de Sănătate Publică a Suediei pentru a determina imunitatea de grup obținută s-a bazat pe 1.118 teste, care s-au făcut în decurs de o săptămână. Studiul continuă însă și în următoarele opt săptămâni, când se va face săptămânal același număr de teste.

Deocamdată au fost făcute publice numai rezultatele pentru Stockholm, iar cele din alte regiuni vor fi făcute anunțate ulterior.

Suedia a evitat o izolare totală a populației și a menținut deschise, pe perioada pandemiei, majoritatea școlilor, restaurantelor, saloanelor și barurilor. În schimb, a făcut recomandări populației să evite deplasările, să păstreze distanța fizică, punând accent pe responsabilitatea personală. Strategia „relaxată” a fost criticată de unii cercetători, care au spus că nu se susține în acest moment ideea de a încerca crearea unei imunități de grup și că acest gen de calcule este „periculos”.

Citește și: Imunitatea populației din România dobândită natural pentru COVID 19 este sub 2%

Autoritățile suedeze au negat însă permanent că scopul lor a fost acela de a crea o imunitate de grup.

Cum se obține imunitatea de grup

Imunitatea de grup se obține când o majoritate consistentă dintr-o populație - 70-90 la sută - devine imună la o boală infecțioasă, fie pentru că oamenii au făcut boala și s-au imunizat, fie că au fost vaccinați. În aceste condiții, boala nu se mai răspândește către persoanele care nu sunt imune, pentru că pur și simplu nu mai sunt suficienți purtători.

E nevoie de 18 până la 24 de luni pentru ca virusul să circule și să infecteze cel puțin 60 la sută din populație pentru a-și încetini răspândirea, sunt de părere unii epidemiologi. Vaccinarea rămâne o metodă mult mai eficientă pentru a obține imunitatea de grup, mai subliniază specialiștii.

Într-o populație de circa 10 milioane de locuitori, Suedia are până în prezent 32.172 de cazuri de coronavirus depistate, dintre care 3.871 s-au soldat cu deces. O bună parte din aceste decese s-au petrecut în azilurile de bătrâni, unde Suedia a și recunoscut că a eșuat în a asigura o bună protecție.

Situația imunizării populației din alte țări

În Spania, țară crunt lovită de coronavirus și care a instituit măsuri drastice, mult diferite de ale Suediei, 5 la sută din populație dezvoltase, până la 14 mai, anticorpi la coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale studiului epidemiologic făcut de guvern.

Într-o regiune din Cehia unde autoritățile locale au făcut o testare pentru coronavirus la întâmplare, atât în rândul populației, cât și rândul lucrătorilor din prima linie, rezultatele inițiale au arătat că sunt imunizate sub 10 la sută dintre persoanele testate.

Citește și: Coronavirus: Elevii din Belgia revin la cursuri purtând măşti şi trecând prin puncte de control a temperaturii

În ceea ce privește Marea Britanie, studiul epidemiologic a arătat că în capitală, la Londra, 17 la sută dintre persoanele testate au dezvoltat anticorpi, în timp ce în teritoriu această proporție este de 5 la sută.

Guvernul britanic a achiziționat încă 10 milioane de teste pentru anticorpi pentru a continua studiul. Marea Britanie, cu o populație de peste 66 de milioane de locuitori, are 250.908 cazuri depistate de COVID-19 și 36.042 de decese, fiind printre țările care au plătit cel mai greu tribut până acum în pandemia de coronavirus.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri