Presedintele SUA, George W. Bush, a cerut, sambata, in discursul sau saptamanal radiodifuzat, o reforma a codului fiscal american, care sa stabileasca un nivel standard de deductibilitate fiscala pentru toti americanii posesori de asigurari de sanatate, informeaza NewsIn
Reforma propusa de presedintele Bush ar urma sa puna capat unei disparitati din legislatia fiscala americana, care impune taxe mai mari persoanelor care isi platesc singure asigurarile de sanatate decat celor care dispun de asigurari medicale prin intermediul angajatorilor lor.

In acest moment, codul fiscal creeaza o discriminare, penalizandu-i in mod nedrept pe cei care nu dispun de o asigurare de sanatate prin intermediul angajatorilor lor. Daca iti cumperi o asigurare de sanatate pe cont propriu, platesti un impozit mult mai mare decat daca ai obtine acea asigurare de sanatate prin compania la care esti angajat, a aratat Bush, intr-un discurs radiodifuzat, citat de MarketWatch, dezvoltand o idee cuprinsa in discursul sau asupra starii Uniunii, pronuntat pe 24 ianuarie, in fata unui Congres ostil, dominat de democrati.

George W. Bush a mai declarat ca a cerut Congresului sa puna capat acestei discriminari din codul fiscal, legiferand un nivel standard de deductibilitate fiscala, care sa se aplice fiecarui cetatean american posesor al unei asigurari de sanatate, indiferent daca respectiva asigurare este cumparata pe cont propriu de cetateni sau este oferita de angajatori. Presedintele a mai aratat ca, in felul acesta, familiile posesoare de asigurari de sanatate procurate pe cont propriu ar putea beneficia, anual, de o deducere fiscala de circa 15.000 de dolari. Mai mult, a spus Bush, aceasta deducere s-ar putea aplica si la contributiile sociale platite de angajati, astfel incat si cei care nu platesc impozit pe venit ar putea beneficia de aceasta reforma.

Americanii merita conditii egale in ceea ce priveste asigurarile de sanatate, a spus Bush. Daca esti liber-profesionist, fermier sau angajat al unei intreprinderi mici si iti procuri asigurare medicala pe cont propriu, este firesc sa poti beneficia de aceleasi deduceri fiscale ca si cei care dispun de asigurari de sanatate prin intermediul marilor companii la care sunt angajati.

Presedintele SUA a mai spus ca ritmul de crestere a preturilor serviciilor medicale este de doua ori mai rapid decit cel al majorarii salariilor, astfel incat este din ce in ce mai greu pentru familiile cu venituri mici si medii sa isi poata procura asigurari medicale, la preturi rezonabile. "Acest ritm de crestere a costurilor serviciilor medicale face, de asemenea, ca firmelor mici si mijlocii sa le fie din ce in ce mai greu sa ofere angajatilor lor pachete de asigurari de sanatate. Avem datoria de a compensa aceste costuri in crestere, astfel incat orice cetatean american sa isi poata permite sa isi procure o asigurare de sanatate, care sa includa macar serviciile medicale elementare", a spus Bush, citat de MarketWatch.

Presedintele George W. Bush a mai spus ca a fost foarte fericit sa primeasca, recent, o scrisoare semnata de 10 senatori, cinci democrati si cinci republicani, prin care acestia isi declarau sprijinul pentru initiativa prezidentiala si se aratau dispusi sa conlucreze cu presedintele la reforma sistemului medical american.

Propunerea presedintelui implica, pe langa legiferarea deductibilitatii fiscale a asigurarilor medicale procurate de cetateni pe cont propriu, impunerea unei taxe pentru asigurarile medicale furnizate de angajatori, care, in acest moment, sunt scutite de taxe. Angajatii ale caror polite medicale cuprind beneficii care depasesc nivelul de deductibilitate care urmeaza sa fie fixat prin lege vor trebui sa plateasca o taxa reprezentand valoarea diferentei respective.

Cu toate acestea, cei care se opun ideii de reforma fiscala promovate de Bush sustin ca angajatorii, care acopera asigurari de sanatate pentru circa 160 de milioane de americani, nu vor mai fi incurajati sa ofere asigurari medicale pentru angajatii lor, daca reforma propusa de presedinte va fi pusa in practica.

In prezent, intreprinderile mici si mijlocii platesc, in medie, cu 18% mai mult la impozite, pentru asigurarile de sanatate oferite angajatilor lor, decat marile companii, potrivit unui studiu al Commonwealth Fund, un institut de cercetari privind ingrijirea sanatatii din New York. Planul lui Bush nu va face ca micilor companii sa le fie mai usor sa ofere asigurari de sanatate angajatilor lor, in schimb va face mai accesibile asigurarile de sanatate pe care angajatii si le-ar procura pe cont propriu, se arata in studiu.

De asemenea, cea mai mare federatie americana de sindicate, AFL-CIO, se opune proiectului de reforma fiscala initiat de Bush, cu argumentul ca acesta ii va dezavantaja pe angajatii care au apucat sa isi negocieze, cu patronii lor, pachete de servicii medicale avantajoase oferite de companiile angajatoare, renuntand, deseori, la mariri salariale consistente, in schimbul asigurarilor medicale. Cele mai multe dintre intreprinderile mici si mijlocii din SUA nu isi permit sa ofere angajatilor lor asigurari medicale, pentru ca nu isi pot permite sa negociezee prime accesibile de asigurare cu asiguratorii si dispun de un numar prea mic de angajati pentru ca riscul acoperit sa poata fi disipat corespunzator, astfel incat pretul asigurarii sa scada.

Planul presedintelui nu va face ca preturile serviciilor medicale sa scada, in schimb, va face ca oamenii sa aiba la dispozitie mai multi bani pentru a putea acoperi costurile asigurarilor medicale, este de parere Amanda Austin, jurist al unui patronat american de intreprinderi mici si mijlocii, care sustine planul de reforma fiscala al lui George W. Bush. Scopul este reducerea numarului de cetateni americani care nu dispun de nici un fel de asigurare de sanatate, care este estimat la 47 de milioane, ceea ce inseamna ca un american din sase nu are nici un fel de acoperire medicala. Totodata, introducerea unui standard universal de deductibilitate fiscala pentru asigurarile de sanatate ar face sa dispara avantajul pe care cei a caror asigurare de sanatate este cumparata de angajator il au asupra celor care trebuie sa se foloseasca de propriul lor venit impozabil pentru a-si cumpara o astfel de asigurare, a mai spus Austin.

In Romania, ordinul care va reglementa asigurarile private de sanatate ar putea intra in vigoare la inceputul lunii martie, dupa publicarea normelor in Monitorul Oficial, a declarat, recent, ministrul Eugen Nicolaescu.

Potrivit lui Nicolaescu, este vorba despre asigurari specializate si deductibile, atat din impozitul pe venit, cat si cel pe profit. Ministrul a explicat faptul ca persoanele care vor incheia asigurari private de sanatate vor plati cu 200 de euro mai putin la impozitul pe venit, iar in cazul firmelor, suma va fi deductibila din impozitul pe profit.

Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor a aprobat, anul trecut, ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, suma de 200 euro, reprezentand valoarea primei pentru asigurari voluntare private de sanatate, sa fie anual deductibila la calculul impozitului pe venit, dar si pe profit. Ministrul a declarat atunci ca aproape cinci milioane de romani ar putea intra in sistemul asigurarilor private de sanatate, deoarece deductibilitatea va fi valabila pentru toti salariatii.

Contributia la asigurari de sanatate a romanilor se situeaza intre 120 si 150 euro anual, pe cap de locuitor, adica de peste 15 ori mai putin decat media de 2.100 euro pe an, valabila in Uniunea Europeana, potrivit estimarilor companiei Interamerican.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri