Mai multe grupuri energetice europene planuiesc sa isi uneasca retelele de transport tranfrontalier pentru a se apara impotriva planurilor Comisiei Europene, care urmares divizarea sectoarelor de productie si distributiei de energie, potrivit cotidianului german SŘddeutsche Zeitung, citat de NewsIn.

Grupuri energetice din Germania, Franta si Benelux planuiesc sa isi uneasca retelele de distributie transfrontaliera, urmand a incredinta conducerea unei societati independente.

"Vom fi in continuare proprietari asupra acestor retele, insa vom contribui si la ameliorarea mediului concurential", a comentat un responsabil al sectorului energiei din Germania, care a preferat anonimatul.

Pentru a imbunatati mediul concurential si a reduce preturile, Comisia Europeana intentioneaza sa oblige marile grupuri de energie sa isi separe activitatile de productie si distributie de electricitate, mergand pana la vanzarea acestora din urma, daca va fi cazul.

Companiile au fost impotriva acestor planuri, precizand ca se aseamana cu o expropriere, aceste strategii europene fiind virulent criticate in Franta si Germania. Acest proiect va fi supus aprobarii sefilor de stat si de guvern a statelor membre UE, reuniti la Bruxelles.

"Avem nevoie de o legislatie clara si sper ca statele membre vor accepta propunerile noastre", a comentat presedintele Comisiei Europene, JosÚ Manuel Barroso, intr-un interviu acordat cotidianului Handelsblatt. "Daca firmele vor incalca dreptul european privind separarea productiei si distributiei de electricitate, Comisia va actiona in consecinta", a avertizat Barroso.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si