Băncile din zona euro ar urma să înăsprească suplimentar accesul la creditare în trimestrul doi din 2021, după ce recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) ameninţă să afecteze viitorul sezon estival, arată rezultatele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană.

Din cauza restricţiilor, cea mai mare parte a sectorului serviciilor din Europa supravieţuieşte cu fonduri de urgenţă. BCE este îngrijorată că băncile nu vor mai acorda credite, forţând închiderea firmelor şi afectând sever economia, scrie Agerpres.

Standardele de creditare, sau criteriile pentru aprobarea împrumuturilor, s-au înăsprit deja pentru firme în primul trimestru din 2021, iar creditorii se aşteaptă la noi înăspriri, combinate cu o posibilă redresare a cererii.

"Aceste evoluţii reflectă incertitudinile privind severitatea impactului economic al celui de-al treilea val al pandemiei şi progresele înregistrate cu campania de vaccinare", se arată în studiul BCE.

Cererea pentru credite se atenuează, firmele amână investiţiile, multe supravieţuind cu rezervele de lichidităţi sau cu sprijin guvernamental direct. Dar BCE consideră că este posibilă o redresare a cererii în trimestrul doi din 2021, în special în rândul IMM-urilor.

Pentru creditele ipotecare, criteriile s-au atenuat uşor în primul trimestru, dar băncile se aşteaptă la o înăsprire în următoarele luni, chiar dacă a crescut cererea pentru credite ipotecare.

BCE a promis că va menţine ultra scăzute costurile de împrumut şi a accelerat achiziţiile de active, pentru a nu fi afectaţi consumatorii şi oamenii de afaceri.

În 11 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri