Rosneft participa la licitatia pentru activele de gaze naturale ale Yukos

Grupul petrolier rusesc de stat Rosneft a anuntat ca va participa la licitatia de miercuri pentru lichidarea activelor de gaze naturale detinute de firma petroliera falimentara Yukos.

Purtatorul de cuvant Nikolai Manvelov a declarat ca o compania afiliata Rosneft, NeftTradeGroup, s-a inscris pentru a participa la licitatia ce va avea loc la data de 4 aprilie, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Rusia va scoate la vanzare companiile de gaze naturale detinute de Yukos, Arcticgas si Urengoil, precum si o participatie de 20% din Gazprom Neft, divizia petroliera a monopolului rusesc de gaze naturale Gazprom. Pretul de pornire pentru acest lot a fost stabilit la 144,8 miliarde ruble (5,57 miliarde dolari).

Gazprom si producatorul independent rus de gaze naturale Novatek, precum si un consortiu format din grupurile italiene Eni si Enel erau considerate favorite la preluarea acestor active. Rosneft si Gazprom s-au aflat pe pozitii de rivalitate de fiecare data cand au participat la licitatii de la fuziunea esuata a acestor doua grupuri de acum doi ani.

Rosneft controleaza deja cea mai mare divizie de productie a Yukos, Yugansk si saptamana trecuta a rascumparat participatie de 9,44% detinuta de Yukos cu ocazia unei licitatii asemanatoare. Rosneft si-a asigurat un imprumut de 22 miliarde dolari de la opt banci occidentale pentru a achizitiona active ale companiei petroliere falimentare Yukos, al carei fondator, Mikhail Hodorkovsky este inchis intr-o inchisoare din Siberia, unde ispaseste o pedeapsa de opt ani.

Rosneft este unul dintre cei mai mari creditori ai grupului Yukos si o mare parte din suma obtinuta in urma acestei licitatii va fi returnata grupului petrolier de stat, ca plata a unui imprumut de noua miliarde de dolari acordat de Rosneft. Rosneft a achizitionat cel mai important activ al Yukos, grupul petrolier Yugansk ca urmare a unei licitatii controversate din anul 2004. in acea perioada, acest grup producea peste un milion de barili de petrol pe zi, fata de cantitatea produsa de toate diviziile petroliere ale Rosneft, de 430.000 barili pe zi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Bilanț COVID-19 la nivel global: cum arată situația
Setari Cookie-uri