Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că va continua dialogul cu Moscova, dar a cerut Rusiei să-şi retragă trupele masate la graniţa cu Ucraina, transmite AFP, citată de Agepres.

După discuţii ''sincere şi substanţiale'' desfăşurate la Genera cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, Blinken a confirmat la conferinţa de presă ulterioară acestei întrevederi că săptămâna viitoare Washingtonul va prezenta Moscovei ''idei'' sub forma unor răspunsuri scrise. Totuşi, el nu a precizat dacă va fi vorba despre un răspuns la cererile foarte precise şi detaliate pe care Moscova le-a transmis Washingtonului asupra arhitecturii de securitate în Europa.

Pe de altă parte, Blinken a cerut Rusiei să dovedească faptul că nu intenţionează să atace Ucraina, prin retragerea celor peste 100.000 de soldaţi pe care i-a masat aproape de graniţa cu această ţară.

''Nu aveam aşteptări asupra unui progres major astăzi, dar cred că acum suntem pe drumul cel bun pentru a înţelege preocupările şi poziţiile fiecăruia'', a rezumat secretarul de stat american desfăşurarea discuţiei sale cu ministrul de externe rus, care a urmat unei serii de consultări iniţiate după ce în decembrie Moscova a transmis Washingtonului un set de propuneri prin care urmăreşte limitarea influenţei militare a SUA şi a NATO în proximitatea frontierelor ruse.

În cazul unui progres în tratativele ruso-americane, Blinken nu a exclus o posibilă întâlnire între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden, întâlnire pe care Lavrov a considerat-o prematură în acest stadiu.

Ca o ilustrare a complexităţii situaţiei, diplomaţia rusă a ales chiar această zi a întrevederii dintre Lavrov şi Blinken pentru a insista asupra retragerii trupelor străine ale NATO din ţările care au aderat la această alianţă după 1997, menţionând explicit România şi Bulgaria, dar lista cuprinde în total 14 ţări din fostul bloc comunist.

În decembrie, Moscova a cerut Washingtonului în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est. În reacţiile lor, oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile aceste solicitări ale Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina.

Antony Blinken a reafirmat vineri că Rusia se va confrunta cu un răspuns sever şi rapid în cazul unei acţiuni militare contra Ucrainei.

''Cred că putem continua împreună această muncă în direcţia înţelegerii şi acordurilor care asigură securitatea noastră reciprocă. Dar aceasta este condiţionată de oprirea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei'', a insistat şeful diplomaţiei americane, citat de agenţia DPA.

''Aşadar, aceasta este alegerea cu care se confruntă Rusia: ea poate alege calea diplomaţiei care conduce la pace şi securitate sau calea care va conduce numai la conflict, consecinţe severe şi condamnare internaţională'', a conchis Blinken după întrevederea cu Lavrov.

Acesta din urmă a afirmat la conferinţa sa de presă separată că Statele Unite au promis un răspuns scris săptămâna viitoare asupra cererilor Moscovei cu privire la arhitectura de securitate europeană, după care va avea loc o nouă întâlnire la acelaşi nivel.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri