Pe fondul întețirii discursului și al sancțiunilor venite din partea țărilor care dezaprobă ofensiva rusă asupra Ucrainei, Vladimir Putin acuză că Occidentul este tot mai agresiv în declarații, prin urmare a ordonat armatei ruse să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare nucleară.

Nu l-a amenințat nimeni pe Putin sau Rusia cu atac nuclear, dar președintele rus vrea să joace tare, așa că declarațiile lui creează și mai multă agitație într-o perioadă extrem de tensionată.

Mai ales când o lume întreagă știe că Rusia deține un arsenal nuclear înfricoșător.

Potrivit The Bulletin, care citează „The Nuclear Notebook” un studiu documentat și scris de Hans M. Kristensen, directorul Proiectului de Informare Nucleară, în colaborare cu Federația Americană a Oamenilor de Știință și Matt Korda, un cercetător cu experiență asociat, Rusia ar deține circa 4.477 de focoase nucleare, instalate pe diverse tipuri de rachete, ce pot fi lansate de pe o serie întreagă de puncte fixe și mobile, terestre, aeriene și marine.

Raportul arată că Rusia ar deține un total de 1.185 de rachete balistice intercontinental, purtătoare de focoase nucleare. Vorbim despre rachete capabile să lovească ținte la distanțe de mii de kilometri depărtare.

Circa 400 dintre focoasele nucleare ale rușilor sunt instalate pe rachete R-36M ( o singură rachetă poate purta până la 10 focoase nucleare) denumite „SS-18 M6 Satan”, pregătite în 40 de lansatoare, disponibile încă din anul 1988. Sunt printre cele mai puternice focoase nucleare ale Rusiei.

Cercetarea indică și un arsenal de circa 800 de focoase nucleare ce pot fi lansate de pe submarine și nu mai puțin de 2.565 de bombe care pot fi lansate din bombardiere.

Din totalul de focoase care se află în arsenalul Rusiei, în prezent, circa 1.588 ar fi deja desfășurate, iar 2.889 ar fi armament trecut în rezervă.

Raportul menționează și circa 1.500 de bombe retrase, care ar fi fost planificate pentru dezmembrare.

Puteți consulta lista întreagă a arsenalului nuclear rus, conform cercetării The Nuclear Notebook, aici.

Prin urmare, luând în calcul cifrele acestui studiu, este ușor de înțeles de ce lumea se teme de Putin când folosește cuvinte precum „forțe nucleare”, indiferent dacă sunt catalogate drept „forțe de descurajare”.

Puteți urmări desfășurarea LIVE a celor mai importante evenimente din războiul care are loc în Ucraina AICI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri