Oligarhul rus Roman Abramovici şi negociatorii de pace ucraineni au suferit simptome de posibilă otrăvire după o întâlnire de la Kiev care a avut loc mai devreme în cursul acestei luni, relatează Wall Street Journal, conform Agerpres.

Roman Abramovici, care are legături de durată cu preşedintele Vladimir Putin, s-a implicat în tentativele de pune capăt războiului din Ucraina la puţin timp după lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie, susţin persoanele familiarizate cu chestiunea şi citate de WSJ.

Abramovici, care a făcut naveta între Moscova, Lvov şi alte locuri de negociere, precum şi cel puţin doi membri de rang înalt ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roşii, lăcrimare constantă şi dureroasă şi exfolierea pielii de pe faţă şi de pe mâini, susţin sursele citate.

Acestea îi acuză de atac pe adepţii unei linii dure de la Moscova, despre care susţin că vor să saboteze negocierile pentru încheierea războiului. O persoană apropiată de Roman Abramovici a declarat că este neclar cine a vizat acest grup.

Abramovici şi negociatorii ucraineni, printre care se numără parlamentarul tătar din Crimeea Rustem Umerov, se simt mai bine şi vieţile nu le sunt în pericol, susţin persoanele citate de WSJ.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a declarat că nu are informaţii despre vreo suspiciune de otrăvire.

Experţi occidentali care au analizat incidentul susţin că este dificil de determinat dacă simptomele au fost provocate de un agent chimic sau biologic sau de un soi de atac cu radiaţie electromagnetică, susţin persoanele citate de WSJ.

Investigaţia a fost efectuată Hristo Grozev, un anchetator din cadrul Bellingcat care a ajuns la concluzia că o echipă de la Kremlin l-a otrăvit pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic în 2020.

Grozev a declarat că a văzut imaginile cu efectele atacului asupra lui Abramovici şi a negociatorilor ucraineni, dar că o prelevare de probe nu a putut fi efectuată la timp în oraşul Lvov, din vestul Ucrainei, pentru că aceşti oameni se grăbeau să ajungă la Istanbul.

Sursa foto: Chelseafc.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri