Negociatorul-şef ucrainean în discuţiile de pace cu Rusia, David Arahamia, a afirmat că Moscova a acceptat "verbal" principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul aşteaptă în prezent o confirmare scrisă, notează AFP. Între timp, rușii lovesc cu rachete Odesa.

Vorbind în cursul unei emisiuni la televiziune, David Arahamia a dat de înţeles că discuţiile menite să pună capăt ostilităţilor au făcut progrese semnificative.

"Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor poziţiilor (ucrainene), şi anume că le acceptă, cu excepţia chestiunii Peninsulei Crimeea", anexată de Moscova în 2014, a afirmat el.

Negociatorul ucrainean a adăugat că nu a există "o confirmare oficială în scris", partea rusă dându-şi acceptul "verbal". David Arahamia a mai spus că, dacă în cele din urmă, va avea loc o întâlnire între preşedinţii ucrainean, Volodimir Zelenski, şi rus, Vladimir Putin, "cel mai probabil" s-ar desfăşura în Turcia. Şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, care săptămâna aceasta a găzduit delegaţiile rusă şi ucraineană în ţara sa, "ne-a sunat pe noi şi pe Vladimir Putin" vineri, spunând că va găzdui o astfel de întâlnire, a dezvăluit el.

"Nici data, nici locul nu sunt cunoscute, dar credem că cel mai probabil ar putea fi Istanbul sau Ankara", a adăugat negociatorul ucrainean.

De la începutul invaziei Ucrainei la 24 ianuarie, Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat convorbiri între patru ochi cu Vladimir Putin.

Negociatorul ucrainean a subliniat că Moscova a convenit în timpul discuţiilor că un referendum privind neutralitatea Ucrainei va fi "singura cale de ieşire din această situaţie".

Dacă ucrainenii nu sunt de acord cu un astfel de statut, "fie vom reveni la starea de război, poate, fie la noi negocieri".

Kremlinul a insistat ca Ucraina să renunţe la aderarea la NATO şi să opteze pentru neutralitate, reaminteşte AFP.

Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei nu au fost uşoare, dar este important ca acestea să continue, a relatat sâmbătă agenţia de presă rusă RIA, care a citat o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat postului de televiziune belarus, care urmează să fie difuzat sâmbătă seara, Peskov a mai spus că Rusia ar dori să continue discuţiile cu Ucraina în ţara vecină Belarus, dar că Kievul nu este de acord cu ideea.

Rusia şi Ucraina au avut luna trecută mai multe runde de discuţii în Belarus, însă delegaţiile din cele două ţări s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul, în Turcia.

O rafinărie din orașul Odesa, atacată cu rachete

La o zi după declarațiile făcute de către David Arahamia, rușii lovesc cu rachete o rafinărie în orașul ucrainean Odesa, ale cărei depozite de combustibil sunt în flăcări și deocamdată nu se știe dacă atacul s-a soldat cu victime, transmite EFE.

Potrivit sursei citate, rachetele au lovit la ora locală 06:00 această infrastructură situată în nordul oraşului, lângă port, unde ajunge un oleoduct din Rusia.

Pe contul său de Telegram, primăria oraşului se limitează deocamdată să informeze că "Odesa a fost atacată din aer", că "unele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană" şi că "s-au raportat incendii în unele zone".

Exploziile (cel puţin şase de diverse intensităţi) s-au resimţit la kilometri distanţă, iar de la complexul lovit se ridicau trei coloane de fum care putea fi văzute din tot oraşul.

Pompierii se află la locul exploziei în încercarea de a controla incendiile provocate de rachete, care au cuprins mai multe depozite de combustibil unde, din când în când, se produc explozii, deoarece conţinutul ia foc.

Duminică dimineaţa au sunat alarmele antiaeriene în Odesa în trei rânduri.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri