La Consiliul ONU pentru drepturile omului, 43 de state au cerut o anchetă internaţională independentă asupra morţii disidentului rus Aleksei Navalnîi, transmite AFP, confor Agerpres. Multe dintre statele care reclamă condițiile suspecte ale dispariției unuia dinte cei mai vocali adversari ai lui Vladimir Putin sunt din Uniunea Europeană.

"Suntem indignaţi de moartea politicianului din opoziţie (...) pentru care responsabilitatea finală îi revine preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi autorităţilor ruse", a declarat în faţa forului de la Geneva ambasadoarea Uniunii Europene, Lotte Knudsen, în numele ţărilor semnatare, printre care se numără Statele Unite, Regatul Unit şi membrele UE.

Navalnîi a decedat în condiţii neclare în 16 februarie, într-o colonie penitenciară din zona arctică a Siberiei, unde executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru extremism. El a fost înmormântat duminică la Moscova; moartea sa a declanşat un val de condamnări din partea Occidentului.

Statele semnatare ale apelului afirmă într-un comunicat că "Rusia trebuie să permită o anchetă internaţională independentă şi transparentă a circumstanţelor acestei morţi subite", care constituie "un nou indiciu al represiunii în creştere şi sistematice din Rusia". De asemenea, cer Moscovei să îi elibereze pe toţi deţinuţii politici, jurnaliştii, apărătorii drepturilor omului şi opozanţii faţă de războiul din Ucraina.

"Cerem Federaţiei Ruse să pună capăt acestui climat de impunitate şi să creeze un mediu fără pericole pentru opoziţia politică şi vocile critice", mai arată documentul citat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri