Deși țara lor se află în plin conflict militar cu Rusia încă de la finele lunii februarie, agricultorii din Ucraina au reușit să recolteze deja 6,5 milioane de tone din noua sa recoltă, a anunţat premierul Denis Şmigal, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Guvernul este implicat masiv în sprijinirea sectorului agricol - au fost acordate împrumuturi accesibile de peste 40 miliarde de grivne (1,09 miliarde de dolari)", a precizat premierul ucrainean într-un mesaj pe Telegram.

El nu a precizat cantităţile recoltate la fiecare cultură.

În același timp, Uniunea Europeană a salutat drept "un pas în direcţia cea bună" acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene semnat la Istanbul cu Rusia şi a făcut apel la "implementarea sa rapidă", relatează AFP.

"Acordul de la Istanbul este un pas în direcţia cea bună. Facem apel la implentarea sa rapidă", a postat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell pe contul său de Twitter.

"Este vorba despre o etapă crucială în eforturile vizând depăşirea insecurităţii alimentare mondiale provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Succesul său va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordului semnat”, a precizat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat şi el acordul care va permite exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, relatează DPA.

"De acest acord pot beneficia milioane de oameni din întreaga lume", a scris el pe Twitter.

"Implementarea strictă a acordului este acum extrem de importantă pentru ca acest lucru să funcţioneze", a adăugat el.

Atât Michel, cât şi Borrell au mulţumit ONU şi Turciei pentru implicarea în medierea acordului.

Ucraina şi Rusia au semnat cu Turcia şi NATO un acord privind exportul de cereale ucrainene, care prevede "coridoare securizate" care vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră.

Ucraina a sugerat că exporturile sale vor începe în trei porturi - Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk - şi că speră să le crească numărul pe viitor.

Acordul va fi valabil timp de "120 de zile", respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

"UE rămâne hotărâtă să ajute Ucraina să transporte cât mai rapid posibil cea mai mare parte a cerealelor sale spre pieţele mondiale", a subliniat Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei UE a acuzat Rusia că distruge deliberat infrastructuri şi echipamente agricole şi de transport ale Ucrainei, că provoacă penurii de carburant şi că creează probleme în lanţul de aprovizionare alimentar în lumea întreagă blocând porturile ucrainene şi furând cerealele ucrainene.

"Rusia a pus în fapt în pericol securitatea alimentară a milioane de persoane în lume. Acordul actual oferă o oportunitate de a începe inversarea acestui curs negativ", a declarat el.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri